-Det skjer mye allerede. Prisen på strøm fra sol og vind faller dramatisk og konkurrerer allerede i enkelte land med gass- og kull. Batterier blir stadig bedre. Nye teknologiske løsninger utvikles på en rekke områder. Vi bruker ressurser og energi mer effektivt. Flere og flere land får strengere klimapolitikk. Teknologiutvikling og klimapolitikken trekker i samme retning, sa statsråd Tine Sundtoft på NHOs nasjonale konferanse om miljøledelse i forrige uke. 

-Det skal gjøres milliardinvesteringer i grønn teknologi og næringsliv i årene framover, fastslo hun.

Hun sa at da er det viktig at norsk næringsliv er klare til å gripe de mulighetene som kommer. For næringslivet er forutsigbarhet viktig. Her har vi politikere et ansvar. Forutsigbarhet gir vi nettopp ved å fremme et ambisiøst klimamål for 2030. Kompasset viser at Norge skal være et lavutslippssamfunn i 2050.

-Jeg tror norsk næringsliv er godt posisjonert. Norge var tidlig ute med å innføre incentiver for å vri utviklingen bort fra dyre utslipp og mot nye og grønnere løsninger. I dag er over 80 prosent av de norske utslippene pålagt karbonprising, sa hun.

Hun viste til fem innsatsområder i klimapolitikken, utvikling av lavutslippsteknologi i industrien, satsing på fornybar energi, karbonfangst og –lagring, grønn skipsfart og transport.

-Regjeringen har økt bevilgningene til virkemiddelapparatet betydelig. Det gjelder blant annet klima- og energifondet og Innovasjon Norges ordning for miljøteknologi, sa Sundtoft.

Sundtoft sa at hun vet at det i flere hundre bedrifter i Norge jobbes aktivt med miljøledelse. I realiteten er dette hundrevis av små ekspertutvalg som må meisle ut sin egen strategi for grønn konkurransekraft.

-De har forstått at miljøledelse og miljøansvar i næringslivet lar seg kombinere med lønnsomhet. Miljøledelse og miljøansvar, integrert i alle deler av virksomheten, er et utgangspunkt for å ta del i det grønne skiftet, sa hun. 

-Miljøledelse er å ha kunnskap om alle forhold ved virksomheten som kan ha en miljøpåvirkning.

-Med de reviderte ISO-standardene for miljøledelse og kvalitetssikring blir det enklere for bedrifter å ha et enhetlig ledelses- og styringssystem. Den reviderte ISO 14001-standarden handler ikke bare om å unngå forurensing, sa statsråden

Hun utfordret hver eneste bedrift, hver eneste leder og ansatt, i arbeidet med miljøledelse.

- Hva er deres ambisjoner og muligheter for 2020 og 2030? Hvilke muligheter ligger i det grønne skiftet for min bransje og min bedrift? var spørsmål hun stilte avslutningsvis.