- Skal man være i stand til å redusere energiforbruket er man helt avhengig av å ha oversikten over hvor i bygget eller anlegget energien forbrukes. Derfor er energimålere et viktig tiltak for å redusere forbruk, og ikke minst finne ut av hvor det kan spares, sier Stian Karlsen leder Industri hos WAGO.

I alle bygg finnes det ulike forbrukere av energi, og noen bruker mye mens andre bruker mindre. Noen forbrukere kan vi slå av, mens andre er mer utfordrende å gjøre noe med. Men det som er helt sikkert, er at det er potensiale for reduksjon og besparelse..

- Vi som selskap kan ikke direkte bidra til å øke produksjonen av energi eller reduksjon av energipriser. Men vi jobber hver dag med energireduserende tiltak i eget selskap, og vi må alle sammen gjøre det vi kan: Å redusere energiforbruket vårt gjennom gode og målrettede tiltak.

Har utstyret
Karlsen påpeker at slik energikostnadene og strømprisene har utviklet seg, er det viktig å finne de gode løsningene for å redusere energiforbruket. Det kan gjøres ved å skaffe seg oversikt over hvor i bygget eller anlegget energien forbrukes.
- Vi har utstyr som gjør at eiendomsselskap, kommune, idrettslag eller produksjonsbedrift kan skaffe oversikt over hvor i bygget eller anlegget energien fordeler seg. Det gjør det enkelt å iverksette tiltak for å redusere det totale energiforbruket gjennom å aktivt styre forbruket i anlegget helt ned på den enkelte maskin.

- I tillegg til en sikker tilkobling, er energimålerne MID godkjent slik at de kan benyttes som grunnlag for fakturering, noe som krever nøyaktige målinger og sikker lagring av data, forteller Karlsen.

Tre varianter
WAGO`s energimålerne kommer i tre varianter, hvorav to med direktemåling opp til 63A, mens den siste er beregnet for eksterne måletrafoer for måling på større anlegg. Alle kommer med de samme funksjonene som standard, dvs ModbusRTU, M-Bus, samt mulighet for oppsett og kommunikasjon via blåtann og dedikert app.

En skjerm i forkant gjør det enkelt å ha oversikt til enhver tid, men samme info kan også leses ut via blåtann fra enhver Android- eller Apple-enhet ved hjelp av QR-kode og app