Her, høyt over Teie Torg i Tønsberg står senterleder ved Bellevue Senteret, Nils Kamfjord og ønsker seg bistand til å installere solcelleanlegg på taket.

Sentereier vil lage energitak, men…

Solpaneler:

0

Men dette må komme som et incitament fra myndighetene, noe lignende som det er gjort for varmepumper og elbiler, mener kjøpesenterleder i Tønsberg.

Det skjer mye interessant når man møtes på Driftskonferansen på Kielfergen. Uformell prat i sofaen kan bli viktig utveksling av tanker og ideer. Og slik gikk det da Nils Kamfjord, senterleder for Bellevue Senteret på Teie torg i Tønsberg og ITBaktuelt slo av en prat for en tid siden. Han hadde mye å fortelle om sitt ledige tak på kjøpesentret i Vestfold.

-Det ligger titusenvis av ”døde” tak i Norge, ikke minst på kjøpesentra, sa han under samtalen i sofakroken. – Det bør man gjøre noe med, mente han.

ITBaktuelt tok derfor nylig turen til Bellevue Senteret i Tønsberg, for å sjekke taket til Nils Kamfjord.

Og høyt over gateplan, ligger mange kvadratmeter ubrukt flate helt sentralt, på det som bør regnes som en dyr tomt.

-Jeg er overbevist om at vi på alle disse ledige kvadratmeter rundt i landet kunne vi utnytte solen. Med solceller og konvektor installert på kjøpesentra vil det gi nok energi til både lys, varme og kjøling. I prinsippet kan/ må det være mulig å selge energi til nærmiljøet også, sier han.

Nils Kamfjord er både på eiersiden og er daglig leder for kjøpesentret Bellevue, og med bakgrunn fra byggautomatisering er han teknisk interessert. Derfor har det slått ham at tak på kjøpesentra bør være utmerkede steder å plassere solcelleanlegg.

-Dette er enkel teknologi, og finnes på kjøpesentra i andre land i Europa. Blant annet i Danmark og Tyskland er slik energiproduksjon i gang og det skjer salg i økende skala. Hvorfor ikke også i Norge?

Nå går energileveransen kun den ene veien. Bellevue kjøper energi fra Skagerak Energi.

På noen tusen kvadratmeter flate tak kan det bli plass til mange solceller. Men til tider kan det bli behov for å bli kvitt overskuddsenergien til fornuftig pris, med andre ord sende den ut på nettet.

-Tidvis kan vi snu på kundeforholdet mellom Bellevue og Skagerak Energi. Vi kan levere til Skagerak, sier han.

-Men, da kan vel kjøpesentrene bare installere nødvendig utstyr?

Det er ikke så enkelt, mener Kamfjord. Markedet er ikke i oppe og går til bærekraftige priser. Her må det et incitament til fra staten, slik det er gjort med luft til luft varmepumper og elbiler. Riktignok har Norgesgruppen gjort den første Kiwi butikken med slike tiltak.

-Vi bør forvente et utspill fra myndighetene for å få markedet i gang. Også dette er et marked som trenger starthjelp.

-Derfor må dette opp på regjeringsnivå.

Han mener at dette også kan avlaste utbygging av strømnettet, hvis man får til slike løsninger lokalt. Det er enormt mange flate tak rundt i landet.

– Jeg støtter meg på fagmiljøene og mener at hos oss vil det være glimrende med de lange lyse norske sommernetter. Vi kan få like gode resultater her i Norge som lengere syd i Europa. Det er altfor mye negativ fokus på den kalde og mørke årstiden, sier han.

Han viser til solcelleanlegget som ble bygget  på taket av flerbrukshuset ”Låven” på Campus Evenstad ved Høgskolen i Hedmark, og kom i drift i desember i fjor. Dette er beregnet å produsere 57 000 kWh strøm per år, noe som tilsvarer forbruket til tre bolighus.

Han poengterer at Statsbygg med prosjektet ønsker å være i forkant av utviklingen innen fornybar energi.

-Bra, mener Kamfjord.

-Mange av våre leietakere fokuserer på kortreist mat. De ville sette stor pris på å benytte kortreist energi. Og utviklingen går nå så fort, at det er på høy tid å tenke offensivt, sier han og viser avslutningsvis til en artikkel på nettsiden ExremeTech.com.

Bildet under: Nils Kamfjord, senterleder for Bellevue Senteren på Teie torg i Tønsberg mener det bør komme et incitament fra myndighetene til å få fart på utbyggingen av solcelleanlegg her i Norge, blant annet på kjøpesentertak. Begge foto: Per Henriksen.