– Heldigvis kommer dette fra flere leverandører. Det betyr at flere er opptatt av å løse anleggene på en ny måte, og det er lurt, mener Brevik. Foto: Hilde Kari Nylund

Unngå ustabile anlegg

Mengderegulering:

0

– Ofte får vi høre at det er ”fordi mengderegulering ikke fungerer”.  Problemet er at vi ikke får nok data til å dimensjonere komponentene våre rett – og det er for dårlig forståelse for hva dette betyr, sier Johan Brevik i Belimo AS. Resultatet av dårlig dimensjonerte komponenter blir ofte ustabile anlegg.

Leser faktisk mengde

Belimo har kommet med ny teknologi som kan løse disse utfordringene; EnergyValve som måler vannmengden elektronisk (ved hjelp av utralyd). Den har også temperaturføler på tur og retur, og slik blir den en energimåler.

– De som har ansvar for å regulere, kan stille inn vannmengde og se om ventilen faktisk leverer som bestilt. Dette gir bedre kontroll på anlegget, poengterer Brevik.

Ventilen er trykkuavhengig, og løsningen gjør det mulig å fjerne statiske balanseringsventiler og dermed senke strømningsmotstanden i anlegget.

– Jeg mener vi er på rett vei når vi overlater til den som skal regulere anlegget å ha kontroll på vannmengden, sier Brevik.

– Heldigvis fra flere

Belimo er ikke de eneste som tenker på denne måten.

– Heldigvis kommer dette fra flere leverandører. Det betyr at flere er opptatt av å løse anleggene på en ny måte, og det er lurt, mener Brevik.

Et nytt grensesnitt gjør det mulig å gå inn via en nettleser og lese temperatur på tur, retur, delta-T og vannmengde. Ventilene kan også installeres i konvensjonelle anlegg med 0-10 V analoge signaler.

Mer styring enn regulering

Denne typen ventil gjør det mulig å bestille hvor mye energi som skal leveres.

– Regulatorene vi har i dag, er utviklet for å håndtere svingningene i anlegg. Nå kan vi beregne hva vi skal ha, så det blir mye mer styring enn regulering, poengterer Brevik. Han mener dette kan gi mer funksjonelle anlegg uten at det behøver å koste så mye.

– Her kan vi levere ett produkt som måler alt – det må være smart. Det blir interessant å se om rådgivere nå ser muligheten til å regulere anlegg annerledes, sier Brevik.

Fint for rehab

Målenøyaktigheten for vannmengde er +- 6% for glykolholdig vann, 2% for vann uten glykol. Ventilen lagrer logg for 13 måneder av gangen, og dette gjør det enkelt å se om forbruket øker mer enn bruksmønsteret skulle tilsi.

– Slik får du et tidlig varsel om at noe kan være galt – før energiregningen blir overraskende høye og du må starte med tidkrevende målinger og analyser for å finne hva som er galt, poengterer Brevik. Han mener ventilen er utmerket for å få kontroll i rehab-prosjekter hvor man har lite data. Ventilen kan reguleres med eksisterende anlegg. Det er mulig å koble seg via pc direkte inn på ventilen og hente ut driftsdata lokalt.