Når solceller blir byggevare blir det enkelt for byggherrer og eiere av eiendommer å få montert solenergi.

Framtidens solceller blir byggevare

Byggherrenes drøm:

0

Dette blir garantert en del av framtida og sannsynligvis en del av både norsk byggetradisjon og norsk klima-teknologi for hvermannsen, mener SINTEF-forsker og fysiker Tore Kolås, som nå er i gang med et større forskningsprosjekt på temaet.

Det er forsningsmagasinet Gemini som påpeker at

Norge er godt egnet for solenergi: Til tross for mørketid og kuldegrader om vinteren, har vi nok lys. Faktisk like mye som i Tyskland og England. I tillegg gjør det kalde klimaet god nytte, fordi solceller blir mer effektive når det er kaldt.

– I prosjektet, som har fått navnet “Bygningsintegrerte solceller for Norge”, skal vi derfor undersøke hvordan vi kan bruke solcellene som en del av byggematerialet i hus – og tilpasse dette for norske lys og klima-forhold, forklarer SINTEF-forskeren til Gemini.

Med seg på laget har han forskere fra både SINTEF Byggforsk, NTNU, IFE og Teknova, som alle har lang erfaring med å jobbe med solceller – og bygninger.

En av utfordringene blir blant annet å utvikle en solcelle der is og snø ikke fester seg. Solcellene må også bli robuste, slik at de tåler tøffe vær- og vindforhold – og slik at de har en lang nok levetid som strømprodusent.

– Men vi skal også utvikle selve materialene, slik at de blir optimalisert for lysforholdene vi har i Norge, med lave solhøyder og mye diffust himmellys, utdyper Kolås.

Målet er kort og godt å lage så gode løsninger, at det blir naturlig for byggherrer å vurdere denne typen materialer når de prosjekterer et bygg. Mulighetene er jo enorme, det finnes til og med vinduer som inneholder delvis gjennomsiktige solceller i dag, understreker SINTEF- forskeren.

I første omgang skal ikke prosjektet utvikle konkrete produkter, men skaffe et solid kunnskapsgrunnlag slik at produktene kan bli til i etterkant.

Og trenden er klar: Solcellene inntar Norge. Oslo Kommune tilbyr nå tilskudd til alle som vil integrere solceller i bygg. Og Enova gir nå støtte til privatpersoner som vil ta i bruk solceller i boligen sin, mens bedrifter kan søke om støtte dersom dette er en del av en utbygging eller større rehabilitering, skriver Gemini.