Utviklingen av GreenZone gikk parallelt med prosjektet reDuCeVentilation, ledet av Mads Mysen, forteller Torkild Bøe i Micro Matic. Foto: Per Henriksen

Micro Matic inntar toppen!

HVAC:

0

Micro Matic ble etablert i Norge i 1969, og har siden den gang vokst jevnt og trutt med nye produkter og flere ansatte. Det er Torkild Bøe, leder for HVAC som beskriver veksten slik.

-Hovedmarkedet til Micro Matic er styringssystemer innen elektrobransjen, med styring av lys og varme som de største områdene. Vi har en egen KNX / Smarthus avdeling med svært høy kompetanse. Siden 1998 har det også blitt satset stort mot ventilasjonsmarkedet i Micro Matic, forteller Bøe.

Han sier at de første Micro Matic-produktene som ble tatt i bruk av HVAC-bransjen var koblingsur og produkter til effektregulering.

-Senere er det kommet en rekke nye produkter til dette markedet.  Allerede i 1998 startet Micro Matic med salg og markedsføring av CO2 sensorer for behovsstyrt ventilasjon, sier han.

Micro Matic flyttet inn i nye lokaler i Nye Vakåsvei 28 i Asker, i 2011. Før innflyttingen ble bygget som opprinnelig er fra 90-tallet, totalrenovert med det nyeste innen belysning og behovsstyring. Den tekniske oppgraderingen av bygget reduserte energiforbruket betraktelig.

-Etter en eventyrlig utvikling i salg av ventilasjonsprodukter hos Micro Matic har HVAC-avdelingen ansatt flere folk for å bli enda bedre. Vi satser mye på kompetanse innen faget og det jobbes tett med rådgivere og entreprenører for å oppnå best mulig anlegg, sier Torkild Bøe.

Micro Matic  HVAC inntar toppen!
HVAC-avdelingen inntar nå toppetasjen i Micro Matic-bygget i Asker. Hele etasjen er bygget som et showroom, med integrerte produkter og åpen kanalføring. Her vil de som kommer innom få presentert det nyeste innen HVAC-løsninger, og selv kunne teste systemene i praksis.

-Etasjen inneholder en kontordel og et stort åpent lokale som er kombinert showroom og kurslokale.  Vi vil her holde kurs for de som ønsker å utvide sin kompetanse innen energioptimal drift av bygg, understreker Bøe.

Han sier at det også holdes kurs innen brannvern og brannventilasjon. 

-Vi vil samarbeide med andre aktører i bransjen, slik at kursene får variert innhold og gir stort utbytte for kursdeltakerne. Vi ser for oss et kompetansesenter der fagpersoner i bransjen kan utveksle erfaringer, sier han og påpeker at Micro Matic ønsker å dele kompetansen med rådgivere, byggherrer og sine kunder, slik at systemløsningene i bygg blir bedre.

-Vi har egen takterrasse og sjøutsikt, så de fleste synes det er hyggelig å komme innom for en kort prat eller for faglig input, inviterer Torkild Bøe.

VAV og Brannspjeld
Han viser til at fabrikken som produserer MicroVAV har investert i nytt produksjonsutstyr for å imøtekomme etterspørselen i Norge. Produksjonen er blitt mer effektiv i tillegg til at kvaliteten er forbedret. Det er nå for eksempel innført «sømsveis» istedenfor «punktsveis» på den langsgående skjøten av spjeldet.

-Vi har også lansert brannspjeld som har fått navnet MicroSafe. Disse produseres på samme fabrikk.   Det er lagt ned store ressurser i utvikling og testing, noe som har ført til unike brannspjeld som er blitt patentert.

Brannspjeldstyring
-Mange i bransjen er nok enige med oss i at brannspjeldstyring har fått liten fokus. Brannspjeld monteres for å redde liv, og vi mener det er på høy tid å innføre et system som virkelig ivaretar sikkerheten i ventilasjonsanlegg ved brann, sier han og slår et slag for Micro Matics egne brannspjeld og brannspjeldsytring.

-Kunden får et sikkert anlegg med en teknologi på et helt annet nivå enn det vi har sett tidligere. Med løsninger fra Micro Matic har vi endelig full kontroll, også på brannspjeld. Vi har utarbeidet egne brosjyrer for brannspjeld og VAV. Disse sender vi gjerne i posten til deg, eller du kan laste de ned på www.micro-matic.no

CO2
– Vår leverandør av CO2 sensorer, Senseair, er verdens største produsent av CO2 sensorer. Vi har solgt og markedsført produkter fra Senseair siden 1995, og vært med å bygge opp markedet av behovsstyrt ventilasjon til det det er i dag. Nå vil vi ta bransjen med oss til et enda høyere nivå.

Demand Controlled Ventiulation, DCV
– Vårt nye DCV system for behovsstyrt ventilasjon har fått navnet GreenZone. Det er et utviklingssamarbeid mellom Micro Matic og OJ Electonics, som er en av Nordens største produsenter av HVAC automatikk. Utviklingen av GreenZone gikk parallelt med prosjektet reDuCeVentilation, ledet av Mads Mysen. Alle resultater fra dette prosjektet ble grundig evaluert og tatt med i den nye systemløsningen. Belimo har også vært med å gjøre systemet fullkomment, ved å ta frem en VAV-regulator med Modbus og «hurtigplugg».   Med GreenZone og MicroVAV håper vi å tilfredsstille ventilasjonsbransjen på samme måte som da vi introduserte integrert automatikk i ventilasjonsaggregater på slutten av 90 tallet, forteller Bøe.

Velkommen til Asker
-Vi håper mange vil komme på besøk til oss i Asker, slik at vi sammen kan gjøre ventilasjonsbransjen enda mer spennende å jobbe i. Velkommen til Asker, avslutter Torkild Bøe.

Foto under: Fra Micro Matics nye lokaler i Nye Vakåsvei 28 i Asker.