Breeam-gaten i Oslo

Schweigårdsgate:

0

På bysiden av Barcode-rekken i Oslo er en tidligere grå gate i ferd med å bli både miljø- og menneskevennlig. Schweigaards gate har vært en av Oslos mest utskjelte veistrekninger, men allerede i dag fremstår gaten som en ganske annen enn for kun noen få år tilbake. Der man før ble møtt av lagerlignende bygg, mørke gatestumper og nedtaggede fasader, er det i dag lune gårdsrom og førsteklasses miljøbygg som preger gatebildet, skriver breeam-nor.no.

ROM Eiendom er eiendomsselskapet som har tatt samfunnsansvar utover hva man kan kreve av en utbygger. For der noen aktører tenker at deres miljøansvar stopper med energiregnskapet, tenker ROM Eiendom at deres prosjekter også skal skape gode bymiljøer.

breeam-nor.no spør utviklingsdirektør i ROM Eiendom, Morten Austestad om det lønner seg for et eiendomsselskap å ta samfunnsansvar gjennom å «breeame» byggene sine?  Han leder utviklingsarbeidet i NSBs eiendomsselskap og forteller at det «ligger i ryggmargen» å velge kvalitet og bærekraft fremfor ideer om kortsiktig gevinst.

– Ja! Det letter inngangen ved et salg, og man får flere interesserte. Byggene i Schweigaardsgate 21–23 kostet ca. 650 millioner, og vi brukte ca. 1 prosent på å løfte kvaliteten på bygget opp til BREEAM-NOR Excellent. Dette er penger vi regner med å få tilbake ved et salg, forteller Austestad.

Så må det da regnes som en god gammeldags vinn-vinn at det også blir schwung over Schweigaardsgate i arbeidet med å forvandle en sliten gate fra grå til grønn.

Les hele artikkelen på breeam-nor.no