70 prosent av alle solcelleanlegg på boliger i USA blir nå leaset. Illustrasjonsfoto.

Nå vil også svenske eiendomsselskaper leie solceller

USA-trend:

0

Solcellene på taket til Afa Fastigheters eget bygg i Stockholm skal produsere 58 000 kWh per år i 20 år. Men AFA Fastigheter trenger ikke å bekymre seg for installasjon, drift og vedlikehold. I stedet leies anlegget og eiendomsmeglingsselskapet betaler i stedet en fast månedlig avgift til energiselskapet Eneo Solutions.

Avtalen er den første i sitt slag i Sverige, ifølge begge selskapene.

-Dette er flott, vi ønsker å være i forkant. Vi har en lengre periode evaluert hvordan vi kan produsere solenergi på flere tak i våre eiendommer. Leasing er den løsningen som passer oss best, sier Ulrika Ryden, energi og bærekraftansvarlig hos AFA Fastigheter, til svenske Ny Teknik.

Anlegget er dimensjonert for å dekke bunnen av lasten på eiendommen på Södermalm i Stockholm. På den måten har man alltid avsetning for den elektrisitet som produseres, og ikke noe elektrisitet vil bli matet inn i strømnettet.

De ca 350 m² store solcellepaneler har effekt på 60 kW og en årlig produksjon på 58 000 kWh dekker om lag 15 prosent av byggets strømbehov.

Byggetillatelse har nettopp blitt godkjent, og i august-september starter konstruksjonen.

Den faste månedspris er hemmelig, og Ulrika Ryden sier at grunnen til at selskapet investerer i solenergi er ikke at lønnsomhet i første omgang, men kun for miljø og bærekraft.

– Men vårt syn er at det er mer gunstig å leie enn å investere i egne solceller, sier Ulrika Ryden.
 

Eneo Solutions ble grunnlagt tidlig i 2013, med inspirasjon fra amerikanske selskaper som hadde stor suksess med leasingkontrakter for grønn energi.

Et av de store USA-selskapene som har satset på utleie av solcellepaneler er SolarCity hvor Tesla-gründeren Elon Musk er styreformann.

Bloomberg skrev for en tid tilbake at med muligheten for å leie solceller har dette løftet installasjon av slike anlegg på boliger med 38 prosent. Lesing av solcelleanlegg til boliger startet i USA i 2008, og fikk fart på seg i 2012. I dag blir 70 prosent av alle solcelleanlegg på boliger leaset, ifølge Bloomberg.