En fornøyd daglig leder i VKE, Aud Børset.

Nå gir Enova tilskudd til balansert ventilasjon

Boliger:

0

– Vi er veldig fornøyde med at Enovatilskuddet ved rehabilitering av bolig  nå utvides  til å omfatte  installasjon av  balansert ventilasjon,  sier daglig leder i VKE, Aud Børset.

– Dette har vi samarbeidet med  Enova og noen av våre medlemsbedrifter for å få til. Tilskuddet gis selvfølgelig under forutsetning av at arbeidet utføres av fagfolk.-Nå ha Enova gjort sin del av jobben og det er nå opp til bransjen å informere direkte ut til kundene, sier Børset. 

VKE mener at balansert ventilasjon med varmegjenvinning bør kunne kvalifisere til å omfattes av ENOVA-tilskuddet.  Riktig installert og driftet, er dette en løsning som er energieffektiv på linje med andre tekniske tiltak som gis tilskudd.  

Viderte mener VKE at i tillegg til at dette, er et energieffektivt bidrag til oppvarming av boligen har det også flere andre positive effekter av miljømessig karakter. Ventilasjon skaffer frisk luft og får ut fuktighet og annen forurensning fra matlaging, dusjing, tørk av tøy mm.

Det finnes omfattende dokumentasjon på at inneklima har påvirkning på helse.  Ved for dårlig luftveksling reduseres inneklimaet og øker risikoen for helseplager og sykdom. 

Ved oppgradering av boliger blir bygningen tettere.  Hvis dette ikke følges opp med tiltak for luftveksling  gir det  en betydelig risiko for fukt  med påfølgende sopp og råteskader.  Dette er skader  som i tillegg til å ha negativ effekt på beboernes helse også reduserer bygningens levetid. Heksesot er en annen konsekvens av for lav luftveksling som påfører boliger skade i forbindelse med rehabilitering. 

I tillegg til den direkte energieffektiviserende effekten ved at balansert ventilasjon sikrer tilstrekkelig luftmengder og tilfører forvarmet luft som reduserer boligens varmetap bidrar det også til å forlenge boligens levetid. 

Dette må også kunne sies å innebære en positiv tilleggseffekt på miljøet, uten at det er konkrete beregninger av denne.

Enovatilsuddet for balansert ventilasjon er på inntil kr. 20.000,- og blir tilbakebetalt til boligeier etter at registreringen er godkjent. Les mer om tilskuddsordningen på www.enova.no og Tilskudd for balansert ventilasjon.

DEL
Forrige artikkelFra GK til Caverion
Neste artikkelHva vet du om CE-merking?