Fredriksborg Eiendom mottok i går sitt sertifikat ”Very Good” for sitt nye bygg Wilberg Atrium. Her under overrekkelsen ser vi fra venstre, Kjersti Folvik, NGBC, daglig leder, Morten Fredriksen og driftssjef Marius Håbu Kristoffersen, Fredriksborg Eiendom, og Erik Hammer fra Grønn Byggallianse.

Wilberg Atrium fikk BREEAM-sertifikatet ”Very Good”

Først i Østfold:

0

-Jeg er imponert over malen og systemet som skal vise byggets beskaffenhet, i form av materialer, tekniske løsninger, helse miljø, vann, energi osv. Det viser kvaliteten på de valg som er gjort og gir hele bygget et kvalitetsstempel, sier driftssjef Marius Håbu Kristoffersen i Fredriksborg Eiendom til ITB Aktuelt.

Han legger til at malen for sertifiseringen fortsatt er under utvikling, og de har også kunnet komme med innspill til forbedringer og enklere prosesser for dokumentasjon.

-Bygget er gjennomført og levert som planlagt, sier Kristoffersen.

På spørsmål om de kommer til å gå for flere bygg med tanke på BREEAM-sertifisering svarer han:

-Vi vil helt klart gjøre en vurdering av BREEAM på flere av byggene våre. Vi tenker langsiktig når vi investerer i bygg og kvalitet i alle ledd er derfor viktig for oss. Det er viktig å se på livsløpsyklusen på et bygg når man investerer. Gode løsninger som gir god økonomi over tid er sentralt. Dette betyr at vi ønsker leietagere som vil ha kvalitet i form av et bygg som fungerer og svarer til kundens behov.

-Nå tar vi med oss alt vi har lært gjennom byggingen av Atrium Wilberg videre, uavhengig om det blir det BREEAM eller ikke. Vi ønsker å tilby gode funksjonelle bygg for leietakerne. Men vi har forskjellig bygningsmasse i vår portefølje, og må tilpasse dette etter behov.

Kristoffersen forteller at Fredriksborg Eiendom ønsket en hyggelig markering rundt denne prisutdelingen, spesielt fordi BREEAM-sertifikatet er det første i Østfold.

-Vi inviterte et knippe personer som har bidratt sammen til å komme i mål med dette, hvor vi spesielt vil nevne totalentreprenør Ove Skår AS, arkitekt Griff arkitektur og prosjektleder Lars-Erik Borge fra 5B prosjekt, sier han.

Det er NGBC – Norwegian Green Building Council som er norsk eier av BREEAM og derfor er den organisasjonen som utsteder BREEAM-sertifikater. Daglig leder i NGBC, Kjersti Folvik var også en av gjestene og hun hadde med seg beviset på at Atrium Wilberg nå er BREEAM Nor-sertifisert med nivået ”Very good”. Hun berømmet Fredriksborg Eiendom for at de går foran og viser vei i byggebransjen. Samtidig gratulerte hun med utmerkelsen og innsatsen som ligger bak en slik sertifisering.

-Dere setter faktisk Østfold på verdenskartet ved å gjennomføre dette, siden BREEAM er en internasjonal sertifiseringsordning. Det er nå millioner av bygg rundt om i verden som har blitt sertifisert, sa hun under gårsdagens markering.

Blant gjestene var også Erik A. Hammer fra Grønn Byggallianse som under overrekkelsen ga uttrykk for at det er ekstra stas at det dukker opp bygg utenfor Oslo som går for BREEAM-sertifisering, og således satser på bærekraftige bygg for fremtiden.

Hammer benyttet også anledningen til å understreke nyheten om Miljøavtalen som kom i ny utgave samme dag. Dette er en revidert utgave av det som kalles Grønne leieavtaler, et viktig verktøy for en grønnere eiendomsmasse. Miljøavtalen er utviklet av Norsk Eiendom i samarbeid med Forum for Næringsmeglere, Norges Eiendomsmeglerforbund, Grønn Byggallianse og Bellona. Føyen Torkildsen og BAHR har stått for de juridiske vurderingene.

Driftssjef Marius Kristoffersen i Fredriksborg Eiendom sier til VVSforum at når det gjelder utbyggingen av Wilberg Atrium er det mange som skal ha skryt.

-Spesielt Ove Skår AS som har vært hovedentreprenøren for prosjektet skal ha mye av æren for at vi klarte å gjennomføre denne prosessen helt frem til mål. Fredriksborg ønsker å bidra til at eiendomsbransjen beveger seg i riktig retning. Sammen med blant annet Værste AS har vi opparbeidet oss et godt faglig miljø i regionen som vi ønsker å utvikle videre med fokus på funksjonelle bygg, sier Kristoffersen.

Han innrømmer at det har vært en mye større jobb enn de kunne drømme om.

-Vi kan ikke legge skjul på at det til tider har vært litt tungt. Men vi har fått god hjelp av arkitektene og ikke minst som nevnt Ove Skår AS, med Ellen Grennes i spissen. Hun har gjort en fabelaktig jobb med store mengder dokumentasjon. Begge disse samarbeidspartnerne har naturlig nok vært mye involvert.

-Det har vært en stor jobb, når man skulle dokumentere alt, avslutter Marius Kristoffersen.