Ringve museum installerte vanntåkeanlegg i 2009.

Vanntåkeanlegg hindret nedbrenning av Ringve museum

Fungerte:

0

– Vanntåkeanlegget fungerte som det skulle og dette hindret en total nedbrenning og spredning, sier Geir Jensen, spesialingeniør og brannekspert i COWI. Han gir vanntåkeanlegget æren av at Ringve museum ikke er totalt nedbrent

Utløses ved 100-150 grader

Ringve museum installerte vanntåkeanlegg i 2009. Siste hånd på verket ble gjort i fjor. Oppgraderingen kostet til sammen 1,6 millioner kroner. 

– Allerede på tidlig 2000-tall anbefalte vi Ringve museum å installere vanntåkeanlegg. Dette er en fornuftig oppgradering. Selv om et slikt anlegg ofte koster mer enn for eksempel et sprinkleranlegg, vil de fleste si at det er verdt det når uhellet først er ute, sier Jensen. 

Vanntåkeanlegg skal utløses når det er 100-150 grader i rommet.
– Det vil si lenge før det er overtenning i rommet. Vanntåkeanlegg holder altså kontroll på utvikling av brannen, sier Jensen.

Vanntåke er best – men krever spesialister

For å lykkes med vanntåke stilles det høye krav til presisjon og nøyaktighet i planleggingen og utførelsen av anlegget. 

Vanntåkeanlegg koster av og til mer enn sprinkler, men har reddet flere liv og bygninger i Norge, sist Ringve museum i 2015. 

De fleste vanntåkeanlegg er diskret utført slik at de estetisk knapt merkes i historiske bygg og i vernede kirkebygg, samt i vannskadefølsomme bygg. 

Statistisk bruker brannvesenet 10 ganger mer vann der det er sprinkelanlegg. Da er også brannskadene mye større. Vanntåke må tørkes bort der brannen startet, men oftest blir det enda mindre vann enn ved sprinkler når anlegget kan slås av i tide.

Les også intervjuet med  Geir Jensen i Adresseavisen i forbindelse med brannen på Ringve Museum den 3. august 2015.