Thomas Olsen jobber nå i familiens rørleggerbutikk Comfort Karmøy Åkra Rør på Karmøy, med nye kunnskaper om både Breeam og BIM. Foto: VVSforum.

Liten rørleggerbedrift gir merverdi for byggherren

Lokalt kunnskapsløft:

0

-Ja, bekrefter Thomas, etter treårig ingeniørutdannelse ved Høgskolen i Oslo, kastet jeg meg over BIM-studier, ett helt år ved Fagskolen i Oslo.

Nå kan han også kalle seg BIM-teknikker.

”En brennende engasjert fyr”, sier folk som kjenner ham. Og han begynner å bli lagt merke til innen VVS-bransjen. Et eksempel på det er at han skal holde innlegg om nettopp BIM på VA/VVS møteplass som arrangeres den 23.- 24. september på Voksenåsen kultur- og konferansehotell i Oslo.

Thomas Olsen jobber nå i familiens rørleggerbutikk Comfort Karmøy Åkra Rør på Karmøy. Bedriften eies og drives av hans far og mor, Terje og Grethe Olsen, som for øvrig også ble kåret til Årets Comfortør i 2015.

Comfort Karmøy AS har eksistert siden 1959. Frem til 1983 ble firmaet drevet fra Åkrehamn. Etter det har firmaet hatt tilholdssted i Kopervik.

Comfort Karmøy AS har alltid jobbet mye med installasjoner i eneboliger, barnehager og leilighetsprosjekter, samt service og reparasjon for offentlige og private. I tillegg har firmaet en av distriktets største rørleggerbutikker i Kopervik med det meste til baderom utstilt. Firmaet har også oppdrag i større bygg som skoler, næringsbygg og industrihaller m.m.

Å tilegne seg BIM-kunnskaper ser Thomas som en naturlig forlengelse av nettopp det bedriften har tilbudt markedet gjennom alle disse årene. Det er en nødvendig fornyelse for å tilpasse seg fremtiden.

-BIM blir viktigere enn vi er klar over. Jeg ser potensialet i vår region med denne type kunnskap, og har klokkertro på at dette blir en mer og mer etterspurt kompetanse, sier Thomas. Og ikke minst viktig at vi rørleggere også tar del i denne fremtidige muligheten.

– BIM var en flott studie, med stor læringskurve, fremhever han. BIM-teknikerlinjen ved fagskolen er veldig bra. Man kommer ikke ut derfra som student, men faktisk med viktig nyervervet ekspertise. Man blir en viktig ressurs umiddelbart etter endt studium, forteller Thomas.

Da han gikk på Høgskolen i Oslo jobbet han for NOVAP og assisterte ved kurs. I tillegg har han undervist i BIM- på KEM-studiet på Fagskolen i Oslo.
 
-Jeg lærte utrolig mye av dette, lærte bransjen å kjenne, påpeker han, og synes at dette vil hjelpe ham mye når han nå er i praktisk arbeid i den tradisjonsrike familiebedriften.

Etter fire år i Oslo er Thomas glad for å komme hjem igjen til familiens rørleggerbedrift på Karmøy.
 
-Det blir kjekt å kunne vise og ikke minst benytte min kunnskap. Entreprenørene setter strengere og strengere krav til underentreprenører. Nå har vi kunnskapen om BIM i eget hus. Og jeg mener det gir oss et stort pluss i Haugesund-området.
 
For Thomas var det naturlig å gå videre med sine BIM-kunnskaper inn i en Breeam-oppgave.
 
-Som en del av min utdannelse innen energi og miljø er interessen for energirådgivning steget kraftig. Dette er et område som det arbeides mye med for tiden og som jeg tror det bare vil bli enda mer av i fremtiden, sier han.
 
Han mener at det og ha kjennskap og erfaringer med bruk av BIM-modeller og programmer inn i dette arbeidet vil være en smart kunnskap å ta med seg. Og dette var utgangspunktet for at han gikk i gang med dette i Breeam-oppgaven.

 
Han visste at energi er en av de punktene i BREEAM-sertifiseringen hvor man kan samle seg flest poeng, og ved å kunne kombinere dette vil være en smart måte å arbeide effektivt på.

-Arbeidet startet med å lage en byggmodell i Revit. Denne skulle stemme mest mulig overens med det faktiske bygget, i forhold til sjiktoppbygnings av bygningsdelene. Denne brukte jeg videre inn i tre forskjellige energisimuleringsverktøy, det norske Simien, et svensk program som heter IDA Indoor Climate and Energy (IDA ICE) og et som heter Green Building Studioes, forteller Thomas.
 
-Det var ulike argumenter for hvorfor akkurat disse tre programmene skulle benyttes. Green Building Studioes er ett program i Autodesk-familien, det samme som Revit, på den måten håpet jeg på et godt samarbeide mellom disse to programmene. IDA ICE skal være et av de sterkeste programmene på dette område, med dypt detaljeringsnivå, i tillegg har også dette programmet lagt opp til en svært god integrasjon med BIM-modellen.
 
-Simien ble valgt fordi dette står så sterkt i Norge, det er godt tilpasset det norske markedet og den erfaringen kan være relevant i denne sammenhengen.

Han sier at programmene ga gode resultater, men de hadde alle sine utfordringer og fallgruver som han tror kan kom av hans erfaring i de ulike programmene.
 
-Med en dypere kompetanse der tror jeg det ville være enda lettere få gode resultater, innrømmer han, men legger til at dette gjør det selvfølgelig spennende!

-Konklusjonen var at med litt bedre integrasjon med enkelte av programmene og med en litt bedre kompetanse kan en komme langt med BIM og energisimulering. Man kan derfor i forhold til BREEAM gjøre endringer i modellen og kjøre simuleringer og se hvor resultatet ender.
 
-Ved å kjøre litt frem og tilbake her kan man kontrollere hvordan ulike endringer påvirker og man kan finne den beste løsningen for å oppnå ønsket poeng. Jeg tror også at det er flere emner i BREEAM som kan løses og kontrolleres med inneklimasimuleringer, avslutter Thomas Olsen.