Slik vil Entra bygge plusshus i Oslo sentrum

OsloSolar vant:

0

Entra ASA utlyste i 2014 en internasjonal arkitekt- og innovasjonskonkurranse om et nytt og miljøvennlig kontorbygg på Lilletorget midt i Oslo. Hele 16 forslag kom inn til konkurransen. En bredt sammensatt jury har kåret prosjektet OsloSolar av Code Arkitektur i samarbeid med Rambøll og Institutt for Energiteknikk, til vinner av konkurransen.

– Lilletorget har en helt spesiell plass i Oslo ved Akerselven og Vaterlandsparken. Viktige bygg som Oslo Plaza, Oslo Spektrum og Posthuset er Lilletorgets naboer, og landets største kollektivknutepunkt, Oslo S, er to minutter unna. Her vil vi bygge et ikonisk og innovativt bygg hvor miljøinnovasjon, arkitektur og byutvikling går hånd i hånd, sier juryleder Kristin Haug Lund som er direktør prosjekt og teknisk i Entra.

Prosjektet på Lilletorget har fått navnet Urban+. Det skal bli et plusshus og Entra samarbeider tett med FutureBuilt. Byene i verden står i dag for rundt 70 prosent av energiforbruket og klimagassutslippene i verden. Urban+ og OsloSolar viser hvordan vi kan bygge oss ut av uføret, mener FutureBuilt.

– Dette kan bli et plusshus i bred forstand. Tett og urbant og med god kvalitet på byens mest sentrale kollektivknutepunkt, null parkering for biler og cutting edge sykkelfasiliteter, kretsløpsbaserte konstruksjoner og et kraftverk av en bygning som produserer mer energi enn den trenger selv. Ikke minst er OsloSolar formgitt av dyktige arkitekter som viser at en klimavennlig arkitektur også kan være attraktiv og tilføre byen nye kvaliteter, sier Stein Stoknes, jurymedlem og prosjektleder i FutureBuilt.

Vinnerforslaget OsloSolar har et sørvendt skråtak for å skape optimalt areal til solceller. På denne måten får man plass til totalt 8 300 kvm solceller. Bygningen vil produsere minst 2 kW/h mer energi per kvadratmeter enn den forbruker og være energipositiv gjennom hele livsløpet.

I tillegg til selve bygningen planlegges et stort løft på bygulvet for å bidra til god byutvikling i denne viktige delen av Oslo.