Bjørn Holm, direktør for utvikling hos Norwegian Property foran foto av Aker Mekaniske Verksted, før det ble til dagens Aker Brygge. Foto ITBaktuelt/Per H.

– Leietakere er bevisste på energieffektive bygg, men…

Husleiediskusjoner:

0

-Hvordan merker Norwegian Property eventuelle holdninger hos leietakere til miljøvennlige bygg, krav om energieffektive bygg?

-Mange etterspør standarden på bygget, men de går ofte for pris, forklarer Holm.

-Vi har nok hele spekteret av ønsker og krav fra leietakere. Noen vil ha høy standard og energieffektivitet som merkevare fordi det gjenspeiler det de driver med. Men hoveddelen, nei de går for pris.

Men dette, mener Holm betyr ikke at det ikke er endring i bransjen. Leietakerne er bevisste på dette og forventer at miljøtenkning er standard og at bygget har godt inneklima. Men det er ulik vilje til å betale mer.

Han tror at dette handler om vaner.

-Det er vanskelig å ta miljøvalg som går utover deg sjøl. Det er der du består eller ikke består testen, konkluderer Bjørn Holm.

Han forklarer at størst gevinst for leietakerne når det gjelder energibruk, er å plassere flere ansatte på færre kvadratmeter.

-Hver kvm er energibruk og jeg ser at folk sitter tettere nå. Det er en klar trend at i dag bygges det færre kvadratmeter per ansatt enn tidligere. Tidligere var det opp mot 30 kvadratmeter per ansatt, nå ned mot 15 kvadratmeter, sier Bjørn Holm.