Sykehjemmet ble prefabrikkert av Q-haus - en estisk produsent av prefabrikkerte trekonstruksjoner.

Omsorgssenter bygget som passivhus og tåler minus 40 grader

Kautokeino Home-Care:

0

Omsorgssenter Kautokeino er et miljøvennlig aldershjem på 1000 kvadratmeter. Det har en spektakulær utsikt over Finnmark og er genialt utformet for å lette tilgjengeligheten for sine innbyggere. Den unike arkitekturen, formet som en hestesko på bare én etasje, gir utsikt fra mange forskjellige vinkler og utelukker problemet eldre beboere vanligvis har med å håndtere trapper.

I tillegg oppfyller øko-hjemmet Norsk Standard NS3700 sine miljøkrav til nasjonale passivhus.

Det miljøvennlige sykehjemmet ble prefabrikkert av Q-haus – en estisk produsent av prefabrikkerte trekonstruksjoner – og transportert hele veien til Kautokeino ved hjelp av 22 lastebiler. Kebony, som er det norske bærekraftige alternativet til tropisk hardtre, ble brukt til selve kledningen på bygningen.

Det ble nøye utvalgt for å smelte naturlig sammen med de røffe omgivelsene på toppen av en skråning, samtidig som byggets avrundede struktur også gir et slitesterkt ytre. Andre materialer som brukes for å sikre at sykehjemmet oppfyller passivhuskravene inkluderer glassull-isolasjon og vinduer med trippelglass som er svært lufttette, noe som er grunnleggende i lavenergibygg.

På grunn av den avsidesliggende plasseringen av Kautokeino, nord for polarsirkelen, er aldershjemmet i løpet av vintermånedene utsatt for ekstreme værforhold med temperaturer under 40 minusgrader. Derfor krever fasaden på sykehjemmet et materiale som tåler tøffe forhold. Kebony viste seg å være det perfekte materialet for dette prosjektet.

Med sin bærekraftige teknologi forbedrer Kebony egenskapene til ikke-varige treslag og gir treet tilsvarende egenskaper som de beste typer hardtre. Kebony bidrar dermed ikke til avskoging av regnskogen i motsetning til tropiske treslag. Gjennom en bærekraftig prosess impregneres furutre med en bio-basert væske, noe som resulterer i sterkt forbedret slitestyrke og utmerket stabilitet i alt treverk fra Kebony.

Kebonys overlegne miljøvennlighet skiller den fra mer konvensjonelle tretyper som trolig vil svekkes over tid, eller involverer bruk av miljøskadelig behandling. Kebony krever ikke vedlikehold utover vanlig rengjøring og har ingen skadelige effekter på miljøet.

Andrea Bronzini, produktsjef og salgsdirektør i Q-Haus kommenterte sier at Kautokeino-Home Care bygningen er det første prosjektet der Kebony har blitt brukt. Han er svært fornøyd med det endelige resultatet.

– Det naturlige utseendet av tre gjør at Kebony er et perfekt materiale til økologiske bygninger, spesielt for viktige objekter som dette store passivhuset i Kautokeino, sier han.

Mette Valen, teamleder Salg Norge i Kebony kommenterte:

– Omsorgssenter Kautokeino er en spennende demonstrasjon av hvordan Kebony kan brukes til å tilfredsstille passivhuskrav, samtidig som vi oppfyller de estetiske kravene til et aldershjem med en slik røff og avsidesliggende plassering.