Ellebjergvej 50-52 i København. Illustrasjon: Henning Larsen Architects AS.

Slik sparer danske Aberdeen over én million kWh per år

Eksemplets makt:

0

Aberdeen er en profesjonell eiendomsforvalter og investerer strategisk i fornyelse av selskapets utleieboliger for å gjøre dem attraktive i markedet. En av sine eiendommer ligger i Ellebjergvej, og er tidligere bygget om i tre perioder. Den eldste delen er fra 1919, og den nyeste fra 1959. I dag leies bygningen ut til kontorer og en skole.

Renovering å gi bygningen en attraktiv profil som tiltrekker seg leietakere, som understreker utseendet av bygningen, inneklima, energieffektivitet og bærekraft.

Ombygningen tok fire måneder, og ble forvandlet fra det Aberdeen selv beskriver som en kjedelig koloss til en attraktiv eiendom med profil på energi, klima og bærekraft. I tillegg har leietakerne fått et betydelig bedre inneklima.

Prosjektet omfatter renovering av totalt 10,260 m2 og av de arbeider som er gjort er full utvendig fasadeisolering som reduserer eller helt fjerner utkast, kald stråling og kaldras.

Det er også satt inn lavenergivinduer med tre lag med glass. Begge disse tiltakene betyr at støyen fra trafikken er vesentlig redusert.

Videre er det installert mekanisk ventilasjon med varmegjenvinning og pre-oppvarming og kjøling med ventilasjonsluft via jordbrønner til grunnvann. Den mekaniske ventilasjonen sørger for konstant luftgjennomgang og dermed frisk luft i bygningen.

Ny automatikk med CTS og automatisk solskjerming. Solskjermingen kan overstyres manuelt, slik at brukerne kan styre markiser om nødvendig i begrensede perioder. Bygget har fått energieffektiv belysning med lysstyring. Den eksisterende belysning var eldre, og man måtte styre lamper manuelt. De ble erstattet av belysning med en effekt på 6,0 W/m2 daglig belysning og bevegelsessensorer. Det meste av belysningen er CFL med lavere eller samme energiforbruk som LED og resten er LED.

Energisparing, strøm og oppvarming er over én million kWh per år. Dette tilsvarer 80-85 prosent reduksjon av bygningen går fra energimerke E til A1.

Bygget har også fått egen energiproduksjon fra 350 m2 solceller som gir ca. 48.500 kWh. år med en systemeffektivitet på 97 prosent.

-I løpet av bare fire måneder har vi klart å renovere Aberdeens eiendom og forvandle det fra anonym eiendom uten sammenheng i bygninger og arkitektur til å bli en høyprofilert eiendom til leie på alle parametre, særlig på energi, bærekraft og klima, uttaler Lars Ørtoft, rådgivende ingeniør på energi om renoveringen av Ellebjergvej 50-52 i København.

-Det er ingen tvil om at den renoverte bygningen vil vises godt vedlikeholdt med et moderne uttrykk, og de synlige energiinitiativer, som for eksempel solceller på taket og fasaden vil være klart for alle som kommer forbi på Ellebjergvej. Cube Management A/S er basert på energi fornyelse, allerede valgt å leie plass på en del av eiendommen. Aberdeen håper også at fremtiden vil en betydelig positiv effekt på interessen for å leie kontorlokaler i eiendommen, sier Jesper Nielsen hos Aberdeen Asset Management Denmark A/S.

Planlegging og ombygging skjedde mellom oktober 2012 og juli 2013.

Artikkelen er skrevet etter inspirasjon fra danske Videncenter for energibesparelser i bygninger og sitatene er derfra. Dette er et kunnskapssenter for energisparing i bygninger og videreformidler kunnskap om konkrete og praktiske måter å redusere energiforbruket i bygninger.