Fotomontasje viser hvordan det kan se om det kongelige palassets tak blir dekket med solcellepaneler. Foto: Bonnier arkiv / TT retusjere Mods

Svenskekongen ønsker å legge solceller på slottstaket

Forstudie:

0

Et mindre testanlegg, som ble installert i 2010 på nordfløyen av slottets tak, har i denne tiden fungert perfekt, i følge en pressemelding sendt ut av det svenske slottet.

Slottets tak er på 7200 kvadratmeter og dersom 4400 kvadratmeter dekkes med solceller, kan disse generere rundt 500 000 kWh per år. Dette tilsvarer det årlige forbruket av ca 20 gjennomsnittsboliger eller rekkehus.

Solcellepaneler er som kjent enkle å montere og demontere, og de ville ikke skade uttrykket ved dette monumentale bygget sentralt i Stockholm.

-Det vil ikke være synlig fra bakken og påvirke slottets utseende. Men solcellepanelene ville være synlig fra luften! En besøkende som ankommer Stockholm med fly skal kunne se at Kongen har godt i forkant av et skifte til fornybar energi, sier riksmarskalk Svante Lindqvist ved Kungliga slottet.
 

-En annen fordel ved å ha fri tilgang til ren energi vil kunne tillate oss å markere og fargelegge slott i forskjellige farger. For eksempel i den lyse, gyllengule farge som Carl Hårleman ga slottet på 1700-tallet, sier Lindqvist.

Vil du se løsningen i stort format, klikk på bildet og åpne ITBaktuelts Flickr-konto: