El-produksjon i en landsby i Lesotho. Foto: H. Bieser

Kina, USA og Afrika de store investorene av grønn energi i fjor

Europas nedtur:

0

Investeringer i grønn energi nådde en ny rekord i 2015 med 329 milliarder dollar, en økning på 4 prosent. sammenlignet med 2014. Den forrige rekorden ble satt i 2011 og sto på 318 milliarder dollar, ifølge Bloomberg New Energy Finance, gjengitt i danske Ingeniøren.dk.

Fornybar energi har mer penger enn før, kan også sees på mengden installert solenergi og vindenergi, som økte med nesten 30 prosent.

-Dette viser at selv i motgang, viser fornybar energi sin styrke, sier Michael Liebreich, formann i Bloomberg New Energy Finance Board.

-Disse tallene er en stor kontrast til alle de som forventet at investeringer i fornybar energi vil stoppe opp på grunn av fallende olje- og gasspriser. Tallene understreker solenergi og vindkrafts økende konkurranseevne på pris, sier han.

Det er først og fremst Kina, verden kan takke for investeringene. Landet brukte 110,5 milliarder dollar på fornybar energ, en økning på 17 prosent, sammenlignet med 2014.

USA rangerer på andre plass med 56 milliard dollar i investeringer, som er åtte prosent opp.

Midt-Østen og Afrika vil doble investeringene, mens Europa drar i håndbrekkert, i følge Bloomberg.

Bloomberg uttalelse viser også en rekke nye land, som for eksempel Marokko, investerte 2 milliarder dollar mot nesten ingen investeringer tidligere. Sør-Afrika økte sine investeringer med hele 329 prosent. Afrika og Midtøsten til sammen investerte 13.4 milliarder dollar i fornybar energi, noe som er en dobling sammenlignet med 2014.

Men Europa senker farten. Her er investeringene krympet med 18 prosent, til 58 milliarder dollar. Storbritannia trakk opp med en vekst på 24 prosent. Mens Tyskland og Frankrike har en nedgang i investeringene på henholdsvis 42 prosent og 53 prosent.