Underbelyst tribune. Alle foto: Rambøll

Sterk frivilliginnsats for å belyse Ungdoms-OL på Lillehammer

Ble fargerikt:

0

 –  Det var en ære å få lov til å realisere alle mine villeste lysideer for å skape et miljø som skal brukes til glede og lek, forteller  landskapsarkitekt og lysdesigner, Kaisa Stina Persson. Dette er en oppgave hun har utført som frivillig. Rambøll gav henne en håndstrekning og støttet henne med fire arbeidsdager i løpet av prosjekteringen.

Det har vært mange bidragsytere i dette prosjektet for å gjøre parken magisk, blant annet er parken designet av arkitektene  Magnus Sandberg Johansen og Lars Egge Johansen. Et stort antall frivillige har bidratt med kjempeinnsats før og under Ungdoms-OL.

-Jeg sympatiserer med Youth Olympic Games (YOG) sine verdier, og de er ikke helt ulike Rambøll sine verdier.  «Rå og Ydmyk. Leken og Målrettet» er nøkkelord som er like aktuelle innen idretten, som i arbeidslivet og livet generelt. Det ville jeg være en del av, forteller hun.

Den kulturelle delen av YOG het Sjoggfest. Det var en kulturfestival spekket av spenstige gratisarrangement. Søndre park, som gikk under navnet «Sjoggpark» ble transformert til ett vintereventyrland. Fordi mange av aktivitetene skjer på kvelden har lyssetting vært viktig for å gjøre parken innbydende og leken for folk.

Persson har hatt et nært forhold til parken i mange år.

-Å belyse Søndre park, var mitt drømmeprosjekt da jeg flyttet fra Sverige til Lillehammer. Allerede i 2006 solgte jeg inn ideen om permanent belysning av 1800-tallsparken. Belysningsanlegget ble bygget våren 2010. Seks år senere fikk jeg den unike muligheten til å designe belysningen i parken under ungdoms-OL.

– Jeg lekte og eksperimenterte, det var kjempegøy! Ideen var å ramme inn parken, og alle dens aktiviteter, med logofargene til YOG. Jeg tok utgangspunkt i den eksisterende belysningen og anpasset det til aktivitetene som var planlagt i parken, forteller Kaisa.

– I samarbeid med en lokal bedrift produserte vi fargeraster som vi monterte på eksisterende stolpearmaturer. Disse har runde lysbilder, så fargesirkelene i snøen kom til å minne om OL-ringene. Belysningen i parken kom, sammen med OL-fakkelen, til å bli foto-shoot-stedet nummer en under OL!, forteller hun fornøyd.

Blå kveldsstemning.