Innfelt: Bjørn-Osvald Skansen, direktør for Teknologi og Marked i GK Inneklima

– Godt inneklima i barnehager trenger ikke koste all verden

Drift og vedlikehold:

0

Professor Kai-Håkon Carlsen ved barneklinikken ved Oslo universitetssykehus bekrefter det vi allerede vet, at dårlig inneklima påvirker oppmerksomhet, konsentrasjonsevne og sykdomsutvikling i luftveiene. Astma er i dag den vanligste kroniske sykdommen blant barn.

Et lyspunkt i dette dystre bildet er at problemet er lett å løse. Vi har all kunnskap og verktøy som skal til for å sikre godt innemiljø i alle typer skoler og barnehager. Et godt ventilasjonssystem er ganske enkelt en maskin som bytter ut skitten luft med ren. Dette har vi i bransjen gjort i årevis og det trenger ikke koste all verden selv om man kan få inntrykk av det i media.

Det vanligste problemet er at anlegget ikke fungerer som tenkt. Dårlig ettersyn og vedlikehold medfører tette filtre og kanaler. Det er heller ikke uvanlig at tidsuret er stilt inn feil (sommertid på vinteren) slik at anlegget er slått av. Slike feil er enkle å rette, og vil raskt gi merkbar positiv effekt på inneklimaet. Og det koster ikke mer enn noen timer av en dyktig og kompetent tekniker. For uansett hvor nytt og flott anlegget er, er det ikke mulig å kjøpe seg fri fra vedlikehold. Det er frustrerende å høre at kun fire av ti kommuner har prioritert å utføre tilsyn når vi vet hvor enkelt det kan gjøres. Er de like lemfeldige med tilsyn av kommunens biler? Neppe.

Dette er ikke bare et folkehelseproblem; det kan også ses i et samfunnsøkonomisk perspektiv. Når vi vet hva barns sykdom koster samfunnet er det god økonomi å prioritere vedlikehold av inneklimasystemet. Er det lov å håpe på et like stort engasjement fra politikerne på inneklima som på frukt og sukkerfrie barnehager fremover? God luft er tross alt det barnet trenger mest av.