På tide å forenkle tekniske installasjoner

Varmepumpekonferansen 2016:

0

Mange bygg har så komplekse installasjoner at det ikke er mulig å drifte dem fornuftig, ifølge Dokka.

– Derfor er enklere tekniske installasjoner en av de viktigste trendene nå, sier han. Et kjent og ekstremt eksempel på forenkling er 2226-bygget i Lustenau i Østerrike. Her har arkitektene i Baumschlager Eberle droppet mekanisk ventilasjon, varme og kjøling.

– Det er et veldig spesielt bygg, men det har starta en diskusjon i Norge og andre land som er ganske interessant, mener Dokka.

– Det er ikke hvem som helst som kan sitte i et bygg som 2226?

– Det er helt klart spesielle løsninger og rammebetingelser for dette bygget. Det er også grunnen til at de ikke har greid å få det til noe annet sted. De har prøvd, men meg bekjent har de ikke greid å få det til, forteller Dokka.

 

2226 på norsk

Skanska leder forskningsprosjektet Naturligvis – passiv klimatisering av fremtidens energieffektive bygg. Et av pilotprosjektene er Avantors Gullhaug Torg 2A, et kombinasjonsbygg på 16 etasjer tegnet av Snøhetta.

– Dette er en norsk variant av 2226 der vi ikke går så langt, men langt i å forenkle, forteller Dokka. Han mener denne tilnærmingen representerer en annen viktig trend nå – og dette handler ikke om teknologiaversjon. Naturligvis-prosjektet vurderer nå åtte-ti ulike konsepter i forskjellige prosjekter:

– Alt fra utvikling av konseptet for Powerhouse på Kjørbo til helt naturlig ventilasjon.

 

Oppvarming via tilluft eller rent elektrisk

Han holdt innlegg på varmepumpekonferansen denne uka, under overskriften  Markedsmuligheter for varmepumper med nye energiforskrifter og i bygg med høye energiambisjoner fram mot 2020. En tredje markedstrend han trekker fram, er løsninger for oppvarming via tilluft som ved Miljøhuset GK. Den fjerde er direkte elektrisk oppvarming.

– Vi ser til og med at blokker optimaliseres for å komme under 1000 m2, opplyser Dokka. For blokker over 1000 m2 slår kravet om energifleksible varmesystemer inn, men da blir det løst med elkjeler.

Oppsummert er dette trendene Dokka ser for tekniske installasjoner:

#1: Rent naturlig klimatisering, uten mekanisk ventilasjon, varme og kjøling

# 2: Sterkt forenklede installasjoner

# 3: Oppvarming via tilluft, uten lokal varme

# 4: Direkte elektrisk oppvarming via panelovner, og eventuelt elkjel

Geobaserte varmepumper har størst potensial

Hva så med varmepumper? Dokka tror energireglene gjør det mer krevende å selge inn varmepumper til nybygg, spesielt i boliger. Luft til luft-varmepumper kan være kostnadseffektivt, mens luft til vann-varmepumper trolig vil slite. Avtrekksvarmepumper kan være ganske kostnadseffektive, mens kompaktaggregater må ned i pris. For mer ambisiøse prosjekter peker geobaserte pumper seg ut både for boliger og yrkesbygg – fordi de kan gi tilnærmet gratis kjøling.

– Framtidas termiske energiforsyning er typisk lavtemperatursystemer, og vi trenger varmepumper tilpasset høy kildetemperatur og lav avgivelsestemperatur. Der varmtvannsbehovet er stort, bør man kanskje ha dedikerte varmepumper til dette, sier Dokka.