Er det riktig at du alltid finner noe fukt i bygninger. Når er fukt skadelig? Svar i løpet av fuktseminaret. Foto: Mycoteam

Må man godta at det finnes fuktskader i bygninger?

Svar finnes:

0

Skal vi forvente å finne mindre fuktskader i boliger? Betyr det noe at du har litt muggsopp på vindsperra? Kan vi påvise bygningsskaden i innemiløet? Har dette økonomiske og juridiske konsekvenser? Er det et resultat av statlig støttet energisparing og et regelverk som ikke holder vann?

Er det riktig at du alltid finner noe fukt i bygninger. Når er fukt skadelig?

Laboratorieanalyser gir svar på det meste, men hvordan skal vi tolke litt muggsopp på en vindsperre, litt kjemisk avdampning fra en betongsåle og noen soppfragmenter i inneluft? Er dette normalen eller gir det oss inneklimaproblemer? – og medfører det økonomiske og juridiske problemer når vi akkurat har solgt en slik bolig?

Takstrapporten nevner at kjellerstue og bad har tilstandsgrad 2 – skal jeg da som kjøper forstå at «levetiden er brukt opp» og alt må rehabiliteres på grunn av fuktskader? – og må jeg forstå at huset må dreneres på nytt på grunn av et «2-tall» skjult i en rapport? Har jeg selv ansvaret for at etterisoleringen i mitt gamle hus akselererte tidligere ubetydelige fuktproblemer? Og hvorfor holde ikke de nye CE merkede vinduene mine tett, er ikke det et krav i regelverket at jeg skal få et hus som tåler vann?

Fagfolkene svarer

På Nasjonalt Fuktseminar 13. april vil du få svar! Prøveresultater og metoder og ikke minst hva analysene forteller oss får du presentert av Mycoteam, Eurofins og Mycometer. Molab gir oss insikt i hva de kjemiske analysene betyr.

Mari Sand Sivertsen gir oss en presentasjon av hvordan prøveresultater ser ut i 100 barnehager, mens Arbeidstilsynet forteller oss om mulige helsemessige forhold av disse eksponeringene og Folkehelseinstitutet forteller oss hvordan det står til i de tusen (10.112) norske hjem!

Sjarmerende eller pillråtten? – hvordan leser en kjøper en boligsalgsrapport – og er dette slik det tolkes av en jurist fra et eierskifteselskap?

Advokat Jens Petter Bull tar et oppgjør med levetidsbegrepet – blir et baderom brukt opp etter 10 år – og dreneringen – går den mer og mer ut på dato?

Nye vinduer – tåler de alltid regn – SINTEF gir en oversikt på dette – og ser på et regelverk og forskriftsformuleringer som heller ikke holder vann? Og som en oppsummering på dagen – en oversikt på de viktigste nye rapporter og publikasjoner.

Last ned programmet her: Nasjonalt Fuktseminar program 2016