Illustrasjonsfoto.

Utskiftinger av kvikksølvlamper til LED-lys vil ha en høy pris

I kjølvannet av EU-direktiv:

0

I 2014 var det minst 120.000 kvikksølvdamplamper i Norge, ifølge Teknisk Ukeblad. Disse lampene har eksistert i nesten 70 år, har vært rimelige i innkjøp, i tillegg til å ha lang levetid. Men de inneholder altså kvikksølv, et svært miljøfarlig stoff.

Et EU-direktiv stoppa i fjor all produksjon av kvikksølvlamper, i hele Europa.

Statens vegvesen har ikke oversikt over hvor mange lyktestolper det finnes i Norge, men de har en tommelfingerregel som sier at det finnes én lyktestolpe hver 40. meter her til lands.

– Å erstatte kvikksølvlamper i Norge, pluss selve armaturene, vil koste norske kommuner mellom 300 og 400 millioner kroner i årene som kommer, sier fagekspert Martin Holmberg i COWI, til nrk.no.

– EU sier ikke at lampene nå er ulovlige, men at når de dør, er det ikke lov å kjøpe nye av samme type, sier han.

Et eksempel som NRK viser til er at Lyse anslått at det vil koste 26 millioner kroner å investere i LED-lamper i Sandnes kommune, i tillegg til den årlige drift- og vedlikeholdssummen for gatelysnettet. Den er på 12,5 millioner kroner.

– Sandnes bygget ut store deler av gatelysnettet i en periode hvor disse damplampene dominerte markedet. Dermed har en stor del av våre gatelys kvikksølvpærer – omtrent 5500 av 17.000, sier teknisk kommunaldirektør i Sandnes kommune, Per Hanasand.

Martin Holmberg tror det er flere som kan komme til å få store utlegg etter hvert som kvikksølvlampene dør ut.

– Dette er noe som for eksempel borettslag ikke er særlig klar over. Det er viktig at borettslagene, og andre som benytter seg av utelys, ikke sitter på gjerdet. Utviklinga går én vei, og LED-lamper er noe alle bør investere i, sier Holmberg til NRK.no.