– Ungt Entreprenørskap er investering i fremtiden

Leder for en dag:

0

– Du må like folk, utålmodighet er bra og en må evne å se det store bildet, mener Hilde Nordskogen er noen av egenskapene som har gjort henne til direktør for Samferdsel & byutvikling i Rambøll.

– Jeg har veldig lyst til å få til mye, jeg prøver å være tydelig, ha gode strategier og gjennomføringskraft, fortsetter hun.

Robert Austigard sitter stille og lytter. Han istemmer at han har de samme kvalitetene. Robert er en ung entreprenør som jobber med å sette opp en bedrift som skal selge Segways. Han har alltid hatt lyst til å bli leder.

– Jeg er god til å takle stress, jeg prøver å se mennesker og kan ta raske og gode beslutninger, mener han.

– Slapp av!, er den klare beskjeden Nordskogen vil gi til sin unge skygge.

– Dagens ungdom må ta seg tid til å finne ut hva de virkelig synes er gøy, viktig og riktig. Det er ingen hast med å bli leder, og man må ikke ha så skyhøye forventninger til seg selv når man er så ung, mener hun.

Gjennom «Leder for en dag» ønsker Ungt Entreprenørskap å inspirere elevene til å velge en videre lederkarriere.

– Vi ser en sammenheng mellom elever som har gjennomført Ungdomsbedrift og de som tar en lederrolle senere i arbeidslivet, sier Kim Østberg Larsen, rådgiver i Ungt Entreprenørskap Oslo.

Det norske samfunnet står overfor utfordringer som vil kreve omstilling på mange samfunnsområder. At vi lykkes enda bedre med innovasjon og entreprenørskap er helt avgjørende for å øke verdiskapingen og sikre en bærekraftig velferdsstat. Derfor er det viktig at barn og unge lærer å omsette kreative ideer til handling, og samarbeidet med Ungt Entreprenørskap er et viktig bidrag i entreprenørskapsopplæringen i skolen, uttalte Thorbjørn Røe Isaksen i forbindelse med Ungt Entreprenørskaps arbeid under NM for ungdomsbedrifter 2015.

Og det gir resultater. Undersøkelser viser at de som har drevet ungdomsbedrift har 50 prosent høyere etableringsrate enn de øvrige i samme aldersgruppe. 33 prosent av tidligere elever som har jobbet med ungdomsbedrifter har lederansvar i dag – mot 25 prosent i kontrollgruppen.

Men den unge entreprenøren ble nok litt overrasket over hvor mange møter Nordskogen er i hver dag, og hvor mye hun jobber. Når man er sjefen til 458 ansatte så er arbeidsdagen sjelden ferdig klokken 16.00 og da er melding helt klar:

– Du må jobbe med noe du synes er gøy!