Nå skal pixelvegg gjenskape soloppgangen gjennom østfasaden i Østbanehallen.

Internasjonal pris for å gjenskape soloppgang med lysdesign i Østbanehallen

Pixelvegg:

0

IALD International Lighting Design Award har delt ut priser for god lysdesign i 33 år, og i år var det levert inn hele 207 kandidater. Ut av disse ble det valgt ut 13 gode lysprosjekter, og ett av disse var ÅF Lightings løsning for Østbanehallen i Oslo.

IALD International Lighting Design Awards den eldste prisen i verden for vellykket arkitektonisk lysdesign.

-Det er en stor ære å ha blitt invitert til San Diego for å motta IALD Award of Merit. Dette må være så nær en Oscar-seremonien som man kan få for kunsten lysdesign, sier en stolt og glad Morten Jensen, leder i ÅF Lighting Oslo.

-Vi har lagt ned mye arbeid i dette prosjektet, og jeg tror at vi har skapt en high-end-løsning som viser alle de spesielle kvalitetene til nordisk lysdesign, sier han.

ÅF Lighting team komplette belysningsløsning for Østbanehallen inkluderer funksjonell belysning for hele salen samt spesielt designet belysningsløsninger for å skape en unik og behagelig atmosfære.

Da Østbanehallens første bygg fra 1854 ble utvidet i 1882, fikk den en åpen østvendt fasade som tillot lyset fra den stigende solen å fylle den store hallen.

Den nye lysdesign prosjektert av ÅF Lighting har en stor pixelvegg som gjør lys igjen gir en erstatning for soloppgangen, og symboliserer starten på nye dager og nye reiser.

Kai Piippo, designsjef i ÅF Lighting og snakker på lyset rettferdig sier:

-Jeg er veldig stolt av at ÅF Lightings belysningsdesignteam i Oslo har skapt et slik ekstraordinært prosjekt og deler de spesielle kvalitetene til New Nordic Lighting, som er hovedfilosofien i vårt lysdesignarbeid.

– Bakgrunnen for Østbanehallens belysningskonsept er å skape en myk og sofistikert belysning slik at bygningen fremstår som en vakker bakgrunn for torget den skal romme, sier Morten Jensen, leder i ÅF Lighting, til Østbanehallen.no. Østbanehallen eies av Rom Eiendom som har laget egen hjemmeside for den gamle togstasjonen som er blitt et moderne senter.

-Lyset og stemningen vil være unik for hallens ulike miljøer og omgivelser, enten man bare skal ta seg hurtig gjennom hallen for å rekke et tog, eller lene seg tilbake og slappe av på hallens mange cafeer og spisesteder. Samlet vil hallens belysning skape en behagelig og variert atmosfære, hvor de besøkendes opplevelse alltid vil komme først, forteller Jensen.

Østbanehallen tidligere mottatt den norske Lighting Award for “Beste innendørs belysningsprosjekt 2015.”

Illustrasjon: Østbnehallen.no