Det er utviklet et dashboard som viser tilstandsdata om energi og inneklima i sanntid.

Forskingsprosjekt skal gjøre bygg smartere med digitale løsninger

App-samarbeid:

0

Studenter ved høgskolen i Østfold i Halden har nå tatt i bruk en spesiell app som de har vært med på å utvikle selv.

– Med den nye appen kan jeg enkelt og raskt melde ifra om både temperatur og luftkvalitet i det aktuelle rommet. Dette bidrar til å gjøre høgskolen til et endre bedre sted å oppholde seg i, sier student Hege Rødsdalen.

Et 3-årig forskningsprogram er nå avsluttet. I tillegg til den nye appen, er det utviklet et dashboard som viser tilstandsdata om energi og inneklima i sanntid.

– Vi har utviklet digitale verktøy som er unike i norsk sammenheng. Prosjektet viser at enkle, digitale løsninger kan gi store gevinster. Dette vil bidra til bedre inneklima og optimalisert areal- og energibruk i framtidens bygg, sier Bjørne Grimsrud, strategi- og utviklingsdirektør i Statsbygg.

Det er Statsbygg, NCE Smart Energy Markets, Høgskolen i Østfold, Tiny Mesh, Serinus Technology og eSmart Systems som har jobbet sammen med studenter på campus Remmen i Halden for å utvikle appen og dashbordet.

Smartere bygg

– De nye løsningene tar brukerdrevet innovasjon og digitalisering på alvor og vil bidra til smartere og digitalisert forvaltning av nye bygg, sier prosjektleder Bernt Bremdal i NCE Smart.

Dermed kan bygg styres bedre, «lære» av dataene som kommer inn og problemer avdekkes og løses med en gang. Løsningen er smidig og krever lite vedlikehold. 

– Prosjektet har vist innovasjonskraften i møtet mellom Statsbygg, grundere og studenter. Vi er på sporet av framtidens heldigitaliserte eiendomsforvaltning, sier Grimsrud i Statsbygg.