ZERO-leder Marius Holm og Solar Impulse-pilot Bertrand Piccard møttes under Zerokonferansen i 2015.

Vil øke virkningsgraden i solceller, integrere fornybar energi og forbedre energieffektivitet

Solar Impulse:

0

Klikk på bildet for større format.

Solar Impulse skrev historie da det gjennomførte verdens første flygning jorden rundt bare ved hjelp av solenergi. Natt til tirsdag 26. juli 2016 landet flyet i Abu Dhabi, der ferden startet 9. mars 2015. Den 17. og siste etappen fra Kairo tok drøyt 48 timer for pilot Bertrand Piccard.

– Dette er en historisk begivenhet med enormt sterk symboleffekt, sier ABBs konsernsjef Ulrich Spiesshofer.

– Det viser med all tydelighet at innovasjonsevne og rene teknologier er det som skal til for at vi skal kunne leve på jorden uten å ødelegge den. På vegne av alle ABB-medarbeidere vil jeg derfor gratulere Bertrand Piccard, Andre Borschberg og resten av Solar Impulse-teamet. Vi er utrolig stolte over å ha fått sjansen til å bidra til dette bemerkelsesverdige prosjektet, sier Spiesshofer.

Utgangspunktet for samarbeidet mellom ABB og Solar Impulse om teknologi og innovasjon har vært ABBs egen suksess på de samme områdene, riktignok på bakken, gjennom 125 år som pionér innen kraft- og automatiseringsteknologi.

– Dette er et historisk gjennombrudd for fornybar energi og rene teknologier, ikke bare for luftfarten, sa pionér og pilot Bertrand Piccard etter landingen.

– Ved å kombinere sine respektive sterke sider har Solar Impulse og ABB klart å vise hvordan banebrytende teknologier kan bli til fungerende løsninger og hvordan energi kan produseres, lagres og brukes mer effektivt – og dermed gi oss en renere verden, sier han.

Også medgründer og co-pilot Andre Borschberg bekrefter hvor verdifullt samarbeidet er.

– Dette prosjektet ville ikke vært mulig uten den kunnskapen og støtten ABB og andre organisasjoner har bidratt med. En del av ABBs bidrag til teknologi- og innovasjonsalliansen med Solar Impulse var eksperter som har støttet prosjektet med sin teknologikunnskap, samt ingeniører som var integrerte medlemmer av bakkemannskapet under hele ferden rundt jorden.

På sin ferd jorden rundt, ble også Solar Impulse tvunget til å takle mange av de utfordringene som ABB løser på bakken for sine kunder. Det kan være å maksimere virkningsgraden til solcellepaneler, integrere fornybar energi i kraftsystemet eller forbedring av energieffektivitet.

Under jorden rundt-flygningen mellomlandet Solar Impulse på fire kontinenter; Asia, Nord-Amerika, Europa og Afrika, og fløy over to hav, Stillehavet og Atlanterhavet, samt krysset Middelhavet og den arabiske halvøya.

I løpet av ferden satte solflyet mange nye luftfartsrekorder, som tidenes lengste soloflygning på 117 timer og 52 minutter, Andre Borschbergs etappe fra Japan til Hawaii. I tillegg stod det for den første flygningen over Atlanterhavet i det soldrevet fly, med Bertrand Piccard bak spakene. 

Klikk på bildet for større format.