Solcelleanlegget på Øya er forholdsvis enkelt – og godt synlig for festivaldeltakerne. Foto: Stian Raa.

– Øyafestivalen er en flott arena for å vise frem solstrøm

Rådgiverbidrag:

0

Gjennom en årrekke har rådgiverfirmaet bidratt til god infrastruktur og tekniske løsninger på festivalen.

– Når målet er å være blant verdens mest miljøvennlige festivaler, er solkraft en selvfølge. Derfor ønsker vi å vise potensialet som ligger i dette, forteller Smelhus, til daglig markedsdirektør i Hjellnes Consult. I år fyller selskapet 70 år, og markerer det med å rette blikket fremover.

– Skal Norge oppfylle de ambisiøse klimaløftene fra Paris-avtalen, trenger vi flere kilder til fornybar energi. Da kan solenergi spille en viktig rolle, supplerer Geir Knudsen, administrerende direktør hos 70 års-jubilanten.

Derfor har Hjellnes Consult og Øyafestivalen alliert seg med to viktige partnere: STS Solar Technologies Scandinavia som leverer solcelleutstyr til konkurransedyktige priser, og solstrømselskapet Otovo som forenkler finansiering og drifter solcelleanlegg på privatboliger og næringsbygg. Solcelleanlegget på Øya skal blant annet lyssette hengekøyer i VIP-området, og de to partnerne stiller med eksperter som kan svare på spørsmål fra publikum.

– I Hjellnes Consult har vi et team som jobber med fornybare energiløsninger, og vi ser at sol blir et stadig viktigere alternativ, forteller Bjørn-Yngve Kinzler Eriksen. Han er fagansvarlig for dette teamet.

– Få ting er mer overbevisende enn det å se gode installasjoner som fungerer i praksis. Med eksperter på stedet har du enda bedre muligheter til å lære, poengterer han.

Solenergi krever tverrfaglighet

For å realisere gode solenergiløsninger må flere fagområder samarbeide.

– Det gjelder både VVS, elektro og ikke minst arkitekt og byggfag, sier Kinzler Eriksen. I takt med stadig flere løsninger for fasadeintegrering, og glass og vinduer som produserer strøm, blir det enda viktigere å ivareta grensesnitt på en god måte.

– Her trenger vi kompetanseløft i alle fag, mener Kinzler Eriksen. Han og Smelhus poengterer at selv om solenergi i seg selv ikke er noe nytt, tar det nå av på verdensbasis.

– Med større volum og etterspørsel går prisene stadig nedover. Derfor mener vi Norge nå også må ta et slikt løft bort fra fossil energi.

Markedsdirektør Trond Øines i STS er begeistret over samarbeidet om Øya-installasjonen.

– For oss er det utrolig verdifullt. Deltakerne er midt i målgruppen vår, de er på festivalen for å ha det hyggelig og nyte de fantastiske omgivelsene. Det blir ikke mer hånd i hanske, sier han. Selve solcelleanlegget er ganske lite i forhold til hva selskapet kan levere, men poenget er å vise frem mulighetene.

– Vi håper å få frem at vi også kan levere dette i større skala. I prinsippet kunne vi levert nesten alt festivalen trenger av strøm, sier Øines.

Pådriverne trengs

Samarbeidet med STS Solar Technologies Scandinavia og Otovo er viktig av flere grunner enn det konkrete anlegget.

– Skal vi faktisk lykkes med det grønne skiftet, må vi over til flere former fornybar energi, og her er vi som rådgivere avhengige av slike aktører: Kompetente leverandører som har solide produkter, og finansielle aktører som kan håndtere økonomien. Slike pådrivere trengs for å få fart på markedet, mener Smelhus.

Han legger til at erfaringen fra andre land tydelig viser behovet for noen som virkelig satser. Et eksempel er byen Dezhou i Kina, med like mange innbyggere som Norge. Dezhou har blant annet 200 km gatebelysning drevet av solceller, og hvor 90 prosent av bygningene bruker solenergi.

– Pådriveren har vært en tidligere oljeingeniør, Huan Ming, som startet solcelleselskapet Himin. Det leverer nå 3 millioner paneler i året, opplyser Smelhus.

Bildet under: Strøm fra solcelleanlegget skaper stemning når kveldsmørket inntar Øya. Foto: Stian Raa.