Huseiers komplette styring av huset sitt, enten det er folk der eller hele familien er andre steder. Illustrasjon: Futurehome

Gründerbedrift i Stavanger satser på titusener slike smarthus i året

I Stavanger startet fire mann en liten bedrift med idéen om smarte hjem. De antar at markedet i dag er et par tusen boliger årlig. Men at dette vil øke til mellom 30 000 og 40 000 i løpet av de neste tre årene. Nå tar de møter med framoverlente elektroinstallatører over hele landet.

0

Flere elektroinstallatører i Rogaland har skjønt det og har kommet godt i gang med å installere Futurehomes smarthusteknologi til sine kunder.

Sigbjørn Groven i Futurehome sier at de har verktøyet som elektrikere og andre aktører kan bruke for å planlegge et smarthus, og se hva det vil koste.

-Vi er i full gang med å lære opp og sette i gang elektrikere gjennom e-learning verktøy, slik at de kan begynne å installere smarthus fra Futurehome. I tillegg kan elektrikere ta i bruk Smarthome Builder når de setter opp tilbud til boligeiere i rehab-markedet. Mye av konfigurasjonen av installasjonen av smarthuset er da allerede gjort, slik at elektrikeren bruker mindre tid på selve installasjonen, noe som gjør det billigere for sluttkunden, sier Groven.

Huseieren må gjennom fire enkle steg, så vil en sertifisert elektriker ta seg av resten, påpeker Groven.

-Det som koster mest når et hus skal «smartes opp» er å installere og konfigurere anlegget. Det er her den store forskjellen mellom de ulike løsningene ligger og hvor Futurehome har et fortrinn.

–Det betyr selvfølgelig at jobben blir enklere for kundene, men den blir også svært mye enklere for installatøren. De får alt levert samlet og installasjonen går mye raskere når de slipper å gjøre oppsettet selv. Det er grunnlaget for den lave prisen. I forhold til den gangen mine medgründere jobbet med andre smarthus-systemer, så er prisene til våre smarthuskunder nede i en femtedel i dag, eller lavere, sier Groven.

Flere installasjonsselskaper Futurehome samarbeider med, der Bravida er det største, har sett potensialet til å få mer jobb når de kommer i kontakt med kundene.

Groven oppfordrer de som driver en installasjonsbedrift og som ønsker å levere Futurehome til dine kunder, er å ta i bruk alt det verktøy som selskapet tilgjengelig.

-Disse verktøyene hjelper deg å komme i gang, behandle ordre og følge opp kunder, understreker han.

Systemet er slik at kun én enkel app gir full kontroll. Og da kan brukeren kontrollere, automatisere og overvåke huset sitt, hvor enn han befinner seg.

-Ved hjelp av en applikasjon kan du koble til en voksende liste av smarte enheter innen belysning, oppvarming, alarmer, og elektriske låser. Slik kan disse enhetene jobbe sammen, noe som gir deg full kontroll over hjemmet med denne enkle appen på smarttelefonen, sier han.

Det er en smarthub som Futurehome har utviklet som gjør det mulig å koble til alle enhetene, og få dem til å fungere sammen fra samme applikasjon. Den fungerer som en trådløs router for “smarte ting†og kommuniserer på de åpne industristandardene Z-Wave og EnOcean.

-Bruk kun ett trykk for å stille lys via app. I tillegg kan du automatisere lys- og varmestyring med tidsinnstillinger og bevegelsessensorer. Eksempelvis kan du definere lysstyrke og ha et mer behagelig lys om du beveger deg i huset om natten, forklarer Sigbjørn Groven.

Ved å montere en bryter ved inngangsdøren lar modusbryteren deg enkelt bytte mellom husets fire moduser, og mellom hjemme- og bortemodus.

Ved å ha en annen bryter på nattbordet, er det enkelt å bytte mellom nattmodus og hjemmodus for morgen. Lys, varme og apparater stiller seg inn etter behov for de forskjellige modusene, alt etter hva du ønsker de skal gjøre.

Groven trekker også frem energisparing, og forklarer at en strømmåler i de fleste enheter, samt på måler i sikringsskapet gir forbruksoversikt ned til hver enkelt enhet. Det er også mulig å få detaljert statistikk over energiforbruk, og forslag til hvordan spare strøm.

–Skal vi få ned strømforbruket i boliger må det være enkelt å sette huset og de ulike rommene i sparemodus uten at det går ut over komforten. Det har vi sørget for gjennom å utvikle vår egen app. Her er det lett å sette opp temperaturforløpet i ulike rom og å bestemme maksimalt strømforbruk. Når strømleverandørene nå tar i bruk effekttariffering er det viktig å ha kontroll med det maksimale strømforbruket, sier han.

Det er tre år siden fire gründere dannet selskapet Futurehome i Stavanger, hvor to av de er utdannet elektriker og telemontør og har mye erfaring innen byggautomasjon og installasjon.

Ideen var å forenkle teknologien som gjør hus smarte. I dag har selskapet 14 ansatte i Oslo og Stavanger.

Det de tok fatt på parallelt med utvikling av teknologien, var å gå kritisk inn i måten slikt utstyr selges på i dag. Og skulle smarthus bli en realitet i hundretusener av hjem, måtte prisene ned. 

Én av salgskanalen er gjennom nettbutikk. Her kan kundene ta i bruk Smarthome Builder og på en enkel måte bygge den løsningen de finner best for sitt eget hus, og å skreddersy løsninger til ulike rom og behov.

-Her kan også kundene se hva løsningen vil koste, sier Groven, og er overbevist om at  prisene er mye lavere enn å kjøpe enkeltkomponenter og foreta installasjon etter hvert.

Gründere lager seg ofte et strategiunderlag, og en del av strategien til Futurehome er å konkurrere med alarmselskapene.

I konseptet er det bevegelsessensorer og magnetkontakter som gir melding om det er bevegelse i huset, og om noen skulle åpne en dør eller et vindu når ingen er hjemme. Systemet kan settes opp til å varsle beboerne, slektninger, naboer eller andre på mobilen dersom alarmen går. Da kan det raskt komme folk på stedet. Alarmselskaper bruker ofte lang tid ved utrykning, er Grovens erfaring.

-Her har vi et stort potensial, sier Groven, og mener at alarmselskapene har svært høye priser og tilbyr bare delvis hva det smarthusteknologien gjør. Han har stor tro på at mange ønsker å ta i bruk mye mer smartteknologi, hvis de får en rimelig og enkel løsning.

Integrering er løsningen, i følge Groven. Altfor mange boliger har tjenester fra flere systemer og tjenesteytere, og resultatet er mange ulike apper for å kontrollere alt sammen. Dette blir etter hvert komplisert.

Han påpeker at alarmselskaper har fulgt med i tiden ved å ta i bruk apper, men systemene er ofte kun halvsmarte. Det de overser helt er muligheten for energistyring. Her er integrert smarthusteknologi overlegen.

I dag antar de at markedet er et par tusen boliger årlig , og at dette øker til mellom 30.000 og 40.000 i løpet av de neste tre årene.

-Et betydelig marked for elektroinstallatører, fastslår Sigbjørn Groven hos Futurehome.