ÅF Lighting. Fra venstre: Kai Piippo, Helga Iselin Wåseth og Morten Jensen.

Nordisk pris til belysningen av Rom Eiendoms restaurering av Østbanehallen

Holistisk:

0

Den gamle togstasjonen på Oslo sentralstasjon vinner nok en pris for belysningskonseptet i forbindelse med Rom Eiendoms restaurering av den gamle Østbanehallen. ÅF Lighting ble tildelt Norsk Lyspris 2015 for beste innendørsprosjekt, med et belysningskonsept som har høstet bred internasjonal oppmerksomhet. Østbanehallen ble tidligere i høst tildelt den gjeve tittelen IALD Award of Merit, og var nylig nominert til Darc Awards for «best interior sheme», skriver Lyskultur.no

– Prosjektet har en holistisk tilnærming som forstår hvordan området skal belyses. Dette vises ikke bare i funksjonsbelysningen, men også i forståelsen av byggets originale arkitektoniske uttrykk og menneskene som bruker det, heter det i jurybegrunnelsen.

Ti prosjekter fra fem land var nominert til prisen som arrangeres av de nordiske belysningsorganisasjonene annethvert år. De norske bidragene Østbanehallen og Akershus festning vant henholdsvis Norsk Lyspris i 2015 og 2014.

ÅF Lighting har i tett samarbeid med arkitektkontoret Mellbye Arkitekter utviklet et effektfullt og scenografisk belysningskonsept i et nytt og innovativt lysanlegg. Den grunnleggende konseptuelle idéen «soloppgang» drar konnotasjoner til den gangen Østbanehallen ble bygd som Oslos første togstasjon, som med sin østvendte fasade lot morgensolen fylle det store rommet.

– Magien i det subtile blå lyset fra taket er en overbevisende reproduksjon av det dominerende dagslyset, med hint av en kald fargetemperatur som gjenspeiler måneskinnet. Det fargede lyset reflekterer også stålmaterialet i rommets konstruksjon, fortsetter jurybegrunnelsen.

Østbanehallen (bildet under) ble tildelt Norsk Lyspris for beste innendørsprosjekt i 2015. Foto: Thomas Majewski