Verdens Standardiseringsdag, det er i dag, og du bør bry deg

#speakstandards:

0

Det er Standard Norge som påpeker fem grunner til at du bør bry deg. Verden ville rett og slett ikke fungert uten standarder. De inviterer til å bli med i praten på Verdens Standardiseringsdag og snakke om dine favorittstandard med emneknaggen #speakstandards

1) Muliggjør kommunikasjon på tvers av land og teknologi

Forestill deg en verden der kredittkortet ditt ikke passer inn i minibanken eller der du ikke bare kan gå i butikken og finne riktig lyspære for en lampe. Eller hva om vi ikke hadde tilgang til internett?

2) Hjelper oss å forstå viktig informasjon til tross for språkbarrierer

Ta for eksempel standardiserte grafiske symboler som viser viktig informasjon på en tydelig måte, uansett hvilket språk vi snakker eller leser. Dette gjelder blant annet skilt for rømningsveier eller instruksjoner for elektrisk utstyr. Hvis alle brukte forskjellige symboler for det samme budskapet, ville vi ikke forstå hverandre.

3) Er nødvendig for interoperabilitet og kompatibilitet i teknologi

Teknologien trenger standarder for å fungere. Har du noen gang lurt på hvordan datamaskinen er i stand til å sende dokumenter til en skriver fra en annen produsent? Standarder fastsetter felles regler og parametere slik at produkter kan “snakke” sammen. Standard filformater som for eksempel MPEG og JPEG gir deg mulighet til å dele videoer og bilder med familie og venner.

4) Hjelper oss til å få akkurat det vi ønsker

Se for deg hvor vanskelig det ville være å bestille produkter og deler fra internasjonale leverandører hvis vi ikke har standardiserte måleenheter. “Liten”, “medium” og “stor” betyr forskjellige ting for forskjellige mennesker.

5) Er nødvendig for samhandling mellom mennesker

Standarder er ikke bare verdifulle for handel på tvers av landegrenser. De gjør det også enkelt for folk over hele verden å samarbeide.

Når standardene er på plass, fungerer tingene rett og slett. Uten dem ville mye vært komplisert eller umulig. Det er derfor man feirer Verdens Standardiseringsdag.

I tillegg ønsker Standard Norge å takke de tusenvis av eksperter som frivillig bruker tid og krefter på å utvikle internasjonale standarder. Det er et veldig viktig arbeid

#speakstandards