Morten Helgerud hos Honeywell med en tilbakeslagsventil produsert av blyfritt metall. Foto: ITBaktuelt.

Honeywell ut på markedet med blyfri rørsystemer for drikkevann

5 års perspektiv:

0

-Bly i bensin, maling, sminke og mange produkter er nå blyfri av helsemessige årsaker. Men verdens viktigste næringsmiddel, nemlig vann renner fortsatt gjennom rørsystemer som inneholder bly i metallblandingene, sier Trade Business Manager Morten Helgerud hos Honeywell Norge.

-Derfor går vi nå blyfritt, og vi starter med denne produktserien, understreker han. Norge er nå det første landet i Europa som lanserer dette, og Helgerud ser for seg rundt fem år til det er en selvfølge at vann skal ledes gjennom blyholdige produkter.

Han påpeker at Honeywell har fokus på rent og trygt drikkevann og derfor lanserer nå blyfrie produkter i samme kjente kvalitet, men uten fare for at helseskadelige stoffer avgis til drikkevannet.

-Vi lanserer først en blyfri trykkreduksjonsventil og en blyfri kupling med integrert tilbakeslagsventil iht. NS-EN 1717. Produktene selges seperat, men vil også lanseres i en Combo-løsning, hvor man har både trykkreduksjon og tilbakeslagsventil i en og samme forpakning, sier Helgerud.

Bly er et giftig tungmetall og i nyere tid har man begynt å ta farene ved bly på alvor, grunnet metallets negative helse- og miljøeffekter.

Fra 1 januar 2014 innførte flere stater i USA forbud mot blyholdige produkter i drikkevannsinstallasjoner og Honeywells fabrikk i Tyskland har produsert blyfrie produkter for salg i USA, med stor suksess.

-For enkel identifisering av produktene, har vi designet egen logo for blyfrie produkter, avslutter Helgerud.