Jan Myhre: - Både teknologien og verktøyene til å forme et heldigitalt bygg finnes.

Overveldende respons fra byggenæringen og andre fagmiljøer om Digibygg

Statsbygg:

0

– Vi har opplevd en overveldende respons fra både byggenæringen og andre fagmiljøer etter at planene om Digibygg ble lansert for en måned siden. Nå begynner vi for alvor med å utvikle prosjektet videre, sier Myhre.

Digibygg skal planlegges kun ved hjelp av digitale arbeidsprosesser. Det unike prosjektet skal gjennomføres ved bruk av de beste digitale verktøyene på markedet. Det ferdige bygget skal driftes ved hjelp av blant annet stordata, sensorteknologi og fjernstyring.

– Både teknologien og verktøyene til å forme et heldigitalt bygg finnes. Statsbyggs jobb blir å samle smarte løsninger og å løfte byggenæringen et viktig skritt mot det som blir framtidens bygg, sier den nye Digibygg-sjefen.

Den 59-årige elektroningeniøren har i over 40 år hatt et stort spekter av jobber i byggebransjen: elektriker, prosjekteringsleder, prosjektleder, byggherre og leder i Statsbygg. I tillegg har han jobbet med det digitale hamskiftet i byggebransjen gjennom BuildingSmart både i Norge og internasjonalt. Nå skal han bruke denne erfaringen og kompetansen til å planlegge det som skal bli et digitalt bygg i verdensklasse.

Det nye byggeprosjektet, som vil kalles Digibygg, skal planlegges kun ved hjelp av digitale arbeidsprosesser. Gjennomføringen vil innebære at alle prosjektmedarbeidere vil bruke de beste digitale verktøyene på markedet. Når bygget står klart skal det driftes ved hjelp av blant annet stordata, sensorteknologi og fjernstyring.

– Det skal bli et digitalt bygg i verdensklasse. Digitalisering vil gi funksjonelle, fleksible bygg av høyere kvalitet for mindre penger. Det sier Harald V. Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg.

Å skreddersy bygg etter brukerens behov er en kjernevirksomhet i Statsbygg. Det nye digitale bygget skal benytte stordata til å optimalisere etter brukernes behov, noe som tar denne skreddersømmen et skritt videre.

– Det er på tide at byggebransjen tar digitaliseringen på alvor. Vi ønsker med denne satsingen å samarbeide med innovative leverandører og begynne å tenke kreativt på hva slags teknologi som er relevant for oss, sier Nikolaisen.

Kan sette standard for bransjen

Metoden for å planlegge et slikt byggeprosjekt er ennå ikke fastlagt, så de som ønsker å samarbeide om dette, vil kunne få være med på å stake ut kursen mot en ny bransjestandard.

– Vi ønsker å bruke dette prosjektet til å løfte frem det ypperste innen digitalisering av byggeprosjekter og styring av bygg, og håper dette kan bidra til hele bransjen, sier Nikolaisen.

Hvem som skal holde til i det nye bygget er ennå ikke bestemt. Men vi tror mange statlige funksjoner kan ha interesse av et hypermoderne bygg som er tilrettelagt for fremtidens løsninger, som for eksempel universitet, museum eller administrasjonsbygg.