Flere selskaper i byggebransjen har fått falske epostfakturaer med linker som kan gi store problemer for mottaker. Innfelt kopi av epostfakturaen som er sendt ut i Olav Thon Eiendomsselskaps navn.

Svindelfakturering rettet mot byggebransjen, kjente selskaper advarer

Farlig link:

0

Torsdag 2. mars har Olav Thon Gruppen fått en rekke henvendelser fra privatpersoner som har mottatt falske fakturaer på e-post der svindlere utgir seg for å være Olav Thon Eiendomsselskap, skriver eindomsselskapet i en pressemelding.

Sikkerhetssjef i Olav Thon Gruppen, Ola Stavnsborg, ber alle som mottar slike falske fakturaer om å slette dem og å ikke åpne linker i disse e-postene.

– Vi fikk de første telefonene i ettermiddag fra privatpersoner som har mottat disse svindelfakturaene og de lurte på hva dette var for noe. Olav Thon Gruppen sender ikke ut fakturaer på denne måten og vi anmoder alle som får slike e-poster om å slette dem. Vi anbefaler også at folk ikke åpner vedlegg og ikke klikker på linker som kan forekomme i slike e-poster, sier Ola Stavnsborg.

Vedlagt pressemeldingen følger et eksempel på en svindelfaktura der svindlerne utgir seg for å være Olav Thon Eiendomsselskap asa.

Hovedbildet viser et eksempel på en falsk faktura som svindlere sender ut og utgir seg for å være Olav Thon Eiendomsselskap. Olav Thon Gruppen ber om at alle som mottar slike “fakturaer” om å slette dem og ikke klikke på linker.

Multiconsult advarer om forsøk på hacking

Mottar du en epost som inneholder lenke til faktura, som tilsynelatende er sendt fra Multiconsult, må du ikke trykke på denne. Mail bør slettes umiddelbart!, skriver Multiconsult i en pressemelding etter at selskapet har oppdaget at de misbrukes i svindelforsøk.

Multiconsult sitt navn blir for tiden misbrukt i et forsøk på hacking/skadevarespredning. Skadevaren som spres i dette tilfelle er et løsepengevirus som krypterer filsystemene til mottaker. Viruset spres via epost, som inneholder en faktura fra Multiconsult.

Vi gjør oppmerksomme på at Multiconsult aldri sender ut faktura via epost med mindre vi har avtalt dette på forhånd, skriver selskapet.

Det er svært viktig at man ikke klikker på faktura-lenken, da dette vil kryptere filene du har tilgjengelig fra din PC, påpekes det.

Multiconsult anbefaler at du tar kontakt med din lokale IT-avdeling for helsesjekk av PC’en din om du har klikket på linken og at du sletter eposten.

ITBaktuelts redaksjon har også fått slik epost, med link til faktura ”utstedt” av A-K Holding Auctus, et økonomisk solid selskap. Fakturabeløpet er på kr. 158,96, et lite beløp som er kjekt å betale raskt, fordi betalingsfristen allerede var dagen før fakturaen kom inn, den 3. mars.

Nå har ITBaktuelt ikke noen forretningsmessig forbindelse med A-K Holding Auctus, og da vi sjekket med selskapet var svaret at de har fått mange henvendelser vedrørende slike falske fakturaer.

Bildet under:
Slik var epostfakturaen som kom til ITBaktuelts redaksjon. Kommentarer i rødt.