- Hvis et kontorlandskap senere skal bygges om til cellekontorer, kan man programmere de nye produktene fra kontoret, ved å få tilgang til det tekniske nettverket. Ingen nye kabler trenger å trekkes. Vi har informasjon som viser besparelser på mellom 1000-2000 kr per rom i elektrikerarbeid, sier Fredrik Roos i Swegon

Integrerer drift av inneklima via hotellets bookingsystem

0

Mer effektiv drift av hotellet er en av fordelene ved å ha et smart inneklimaanlegg. Swegon ønsker å skape merverdi for kundene ved å integrere styring av inneklima etter strømmen av gjester. Hotel Norge i Bergen blir det første trådløse.

Smarte bygg er i tiden. Swegon er i ferd med å realisere flere bygg som bruker trådløs kommunikasjon. Hotel Norge i Bergen skal integrere sine 419 hotellrom med Wise systemet.

– Hotellet blir et nettverk av informasjon der inneklimastyringen blant annet vil kommunisere med bookingsystemet. Da er det bare fantasien som setter grenser. Vi ser på flere funksjoner som vi kan aktivere og kommunisere med, sier Fredrik Roos til ITBaktuelt.
På hotellrommene monteres en aktiv trådløs kombibafel med både varme- og kjølebatteri. Med Wise styring får man en mulighet til å levere godt inneklima som er tyst og trekkfritt, og naturligvis kun når rommet benyttes.

Saken fortsetter under bildet:

Hotel Norge, Bergen

Andre prosjekter på gang er næringsbygg på ca.15 000 kvm ved Youngskvartalet i Oslo. En videregående skole i Alta skal også integrere belysning i styresystemet.

Les også: Smarte ventilasjonsanlegg med eget trådløst nett

Stockholm først
Torsplan 2 var det første store bygg med trådløs Wise kommunikasjon. Torsplan 2 er et næringsbygg på 18 500 kvm midt i Stockholm sentrum og ligger ved siden av Torsplan 1, som har samme kunde og entreprenør, GK og NCC.
– Torsplan 1 har det tidligere Wise systemet med kabel, så her har vi godt grunnlag når det gjelder å sammenligne innspart tid ved montasje. Etter at T2 var ferdig 2017 fikk NCC faktiske tall på hvor stor besparelsen var med å bruke trådløs teknikk, og GK er veldig fornøyde med leveransen. Torsplan 2 har dessuten blitt sertifisert Breeam outstanding, forteller Roos.

Saken fortsetter under bildet:

Torsplan 2 var det første store bygg med trådløs Wise kommunikasjon.

Til Torsplan 2 leverte Swegon leverte 25 stk. Gold aggregater og 950 stk. Wise Colibri aktive tilluftventiler, samt lyddempere og vanlige ventiler. Systemet varmer med luft og derfor trenger man ikke radiatorer. Når man varmer med luft og bruker aktive tilluftsventiler er det en fordel å ha temperaturgivere på vegg.

– På Torsplan 2, brukes aktive batterigivere som klarer opptil 10 år batteridrift, til sammen er det totalt 1500 aktive deler i ventilasjonsanleggene ved Torsplan 2, forteller Roos

Les også: – Smarte bygg og bedre standarder viktig i videre energisparing

Aktivert og trådløs
Produkter som nå kommer med elektronikk og radionoder er i dag aktive tilluftsventiler, bafler, spjeld samt følere av en lang rekke ulike typer. I tillegg finnes det kombinerte givere, og givere som kan styre tredjeparts produkter eller samle in signaler som integreres med andre funksjoner.

– For eksempel når en kjøkkenvifte starter henter vi inn et signal, deler denne informasjonen trådløst og sørger for balanse mellom tilluft og avtrekk i rommet, forklarer Roos.

En annen viktig fordel med trådløs installasjon er at man kun trenger å tenke på riktig dimensjon på spjeldene. Hvis det blir forandring under byggeprosessen med nye leietakere, trenger kunden bare å hente nye produkter på lager og montere opp disse, uten å endre kabler.

– Videre hvis et kontorlandskap senere skal bygges om til cellekontorer, kan man programmere de nye produktene fra kontoret, ved å få tilgang til det tekniske nettverket. Ingen nye kabler trenger å trekkes. Vi har informasjon som viser besparelser på mellom 1000-2000 kr per rom i elektrikerarbeid, sier Roos.

Hoteller
Det er særlig ved hoteller, næringsbygg, skoler og barnehager man ser muligheter for å levere Wise trådløst. Man kommer derfor til å satse stort på hotellprosjekter fremover.

– Swegon tegner ikke ventilasjonsanlegget, men bidrar med prosjektstøtte. Vi er med på alle faser av prosjektet og bidrar i prosjekteringsfasen og under hele byggeprosessen. Swegons erfaring tilsier at dette er helt nødvendig for å få et velfungerende anlegg. Derfor har vi opprettet en gruppe som kun jobber med Wise, forteller Roos.

Oppkoblingen og programmeringen skjer trådløst via den patenterte radiokommunikasjonen. Man bruker en pad og en pistol som skanner QR koden. Da systemet fungerer som «en hjerne» eller et nettverk, deles all informasjon med alle «noder».

– Hvis det er en tykk betongvegg bruker systemet andre noder for å ta seg rundt veggen. Radionodene visker til hverandre uten å forstyrre andre eller bli forstyrret av andre trådløse nettverk. Denne teknologien hvor alle «gadgets» snakker sammen heter Mesh, sier Roos.

Swegons eiere har gitt et tydelig signal på at man har et langsiktig perspektiv på samarbeidet med svenske Lumen Radio, som er partner i utviklingen og leverer nodene. Swegons eiere Latour har nylig kjøpt 24,6% av aksjene i Lumen Radio.