Kompakt stål, og alle krav til passivhus oppfylt

Ventilasjonssystemet er basert på oppvarming med én enhet

0

Robot Eiendom på Askøy, noen kilometer nord for Bergen valgte å gå for passivhus da de bygget et nytt kontor og lagerbygg på nær 1500 kvm for ingeniørfirmaet Torgersen. Det er Torgersen som har hatt oppdraget med å utforme bygget i kompakt stål og designet det til energiklasse A, hvor alle kravene til passivhus er oppfylt. Bygget har en kostnad på ca. 30 millioner kroner.

Den energiske kjernen i bygget er ventilasjonssystemet som er basert på oppvarming med én ventilasjonsenhet. Aggregatene som ble levert av Covent er utstyrt med dobbel varmeutveksler og varmegjennvinning med et nivå på minst 92 prosent.

Ved hjelp av et integrert kombibatteri gir varmepumpen fra Mitsubishi kjøling på sommeren og oppvarming på vinteren. Andre varmekilder er derfor ikke nødvendig.

For styring av systemet ble det valgt inn X-Aircontrol fra Trox Auranor.

Trox Auranor ville ha en enkel, men også sikker og fleksibel løsning som kommer med den nyeste teknologien. Styringen av luftmengde og temperatur bør være energieffektiv, slik det ble spesifisert fra ingeniørfirmaet.

En viktig fordel er den modulære utformingen av X-Aircontrol. I motsetning til frittstående kontroller blir denne kompaktenheten sammen med aggregatet en viktig byggestein opp mot nettverket og den individuelle romstyringen av 125 soner, som også kan utvides.

Uansett om man har valgt et rent ventilasjonssystem eller en kombinasjon med luft-vann-komponenter (for eksempel Trox Auranor DID614) sikrer X-Aircontrol en optimal og implementert styringsteknologi.

Kontroll over styringssystemet er gjort mulig som følge av en inkludert wifi-ruter med integrert nettlesergrensesnitt og en internettaktivert enhet.

Siden datapunktene i systemet er avstemt i forhold til hverandre blir samarbeid mellom fagene betydelig redusert. Dette sparer tid og særlig kostnader under installasjonen. X-Aircontrol-systemet kommuniserer med en styringssentral via standard buss- systemer som BACnet IP og IP Modbus.

Mulighet for integrasjon av belysning, oppvarming og kjøling påvirket Torgersen i sin avgjørelse, og fleksibiliteten i systemet var viktig for planleggerne.

Med god planlegging og integrering av systemet ble byggherren overbevist om at X-Aircontrol var riktig for deres bygg og Trox Auranor ble valgt som leverandør.

Trox Auranor ligger på Brandbu ca. syv mil nord for Oslo og er produsent og leverandør av luftfordelingsutstyr, i hovedsak til den norske markedet. Bedriften har i dag 150 ansatte og har utviklet seg fra å være en nisjeleverandør av enkeltprodukter, til å bli markedsleder i Norge på luftfordelingsutstyr.

Populært BACnet-kurs. Nå blir det ekstrakurs