Boligsameie sparer 500 000 på trådløs styring og LED-lys

Boligsameiet Fossum Terrasse i Bærum, som består av 404 leiligheter og to garasjeanlegg, har installert mer enn 1 000 Steinel LED-armaturer, og dermed sparer 500 000 kroner.

0

Boligsameiet Fossum Terrasse i Bærum, som består av 404 leiligheter og to garasjeanlegg, har installert mer enn 1 000 Steinel LED-armaturer, og dermed sparer 500 000 kroner.

– Vi har byttet belysningen i to garasjer, alle fellesarealer, oppganger, boder og utebelysning i Boligsameiet Fossum Terrasse, sier servicesjef Knut Kristiansen i Ørnulf Wiig Installasjon, til Elmagasinet.

– Besparelsene med LED-armaturene er på rundt 500 000 kroner. Dette skal vi bruke til å bygge seks avfallssorteringsanlegg til rundt fire millioner kroner, sier prosjektleder Sven Lunde i sameiet.

– 30-35 prosent av totalbesparelsen kommer direkte fra skifte til LED-belysning. Lysstyringen utgjør den største besparelsen. En innebygd dimmefunksjon reduserer forbruket når folk ikke er tilstede, mens en fotocelle slår lyset av på dagtid, sier Tom Kristiansen i Vilan, som har levert LED-armaturene.

Servicesjef Knut Kristiansen i Ørnulf Wiig Installasjon forteller at de har byttet all belysning i de to garasjene, fellesarealer, oppganger, boder og utebelysning. I oppgangene har armaturene også nød- og markeringslys.

– I garasjene er det et grunnlys på 20 prosent som økes til 100 prosent ved bevegelse. Lyset følger alle bevegelser og dimmes ned etter at bilene/beboerne har forlatt området.

– I trappehus og korridorer er armaturen RS Pro LED S1 med høyfrekvenssensor montert. Det er også mulig å kople flere armaturer sammen til en gruppe med innebygd trådløs kommunikasjon, sier Knut Kristiansen til Elmagasinet.

Merker trøkket i markedet
for releer til LED-lys

Til venstre: Eirik F. Tandberg, konserndirektør for Hafslund Varme og Daniel Kjørberg Siraj, konsernsjef i OBOS.