Noen av studentene i full gang med å planlegge en bydel på flyplassen Kjeller i Lillestrøm.

Norges kuleste sommerjobb, å få utvikle en ekte bydel

Sweco og Aspelin Ramm Eiendom utfordrer studenter

0

12 studenter fra hele landet og med bakgrunn fra ulike studieretninger innen by- og stedsutviklingsfag har Norges kuleste sommerjobb: De skal utvikle en konseptstudie for «Kjeller 2023», sammen med Sweco og Aspelin Ramm Eiendom. De møtes av høye forventninger.

Bakgrunnen for prosjektet er den forventede befolkningsveksten i Lillestrøm-området, kombinert med Stortingets vedtak høsten 2016 om at Forsvaret skal flytte fra Kjeller flystasjon innen 2023. Hele området står nå foran en viktig utviklingsprosess.

Aspelin Ramm Eiendom eier 92 mål av Kjeller flystasjon, mens Forsvarsbygg eier de øvrige 1000 målene som flystasjonen består av.

Isak Oksvold, direktør for miljø og samfunnsansvar i Aspelin Ramm Eiendom, er spent på hva studentene får til når de nå skal jobbe med et helt ekte «case».

– Vi håper og forventer at de tenker nytt. Den muligheten de nå har fått er det ikke mange som har. Dersom konseptstudien blir bra, kan vi i Aspelin Ramm ta ideen videre. Målet er at Kjeller blir et utstillingsvindu for byutvikling, der man skal bygge på stedets historiske betydning.

Oksvold mener sommerprosjektet har stor betydning også når det gjelder å fornye og videreutvikle eiendomsbransjen.

– Vi trenger å styrke rekrutteringen til bygg- og eiendomsbransjen. Å kunne tilby studenter innenfor ulike studieretninger et så relevant prosjekt som «Kjeller 2023», tror og håper jeg vil bidra til at flere unge får øynene opp for hvor mye spennende bransjen vår driver med. Vi snakker faktisk om å få lov til å skape fremtidens byer.

Oksvold håper studentene vil lære masse – ikke minst om å samarbeide tverrfaglig.

– De 12 studentene som deltar i dette prosjektet representerer en stor faglig bredde – med alt fra plan og arkitektur via energi og miljø til transport og geologi. Sammen skal de utvikle visjoner for en miljøvennlig og fremtidsrettet bydel på Kjeller, og jeg gleder meg til å se resultatet. Og så er vi i Aspelin Ramm veldig fornøyd med at vi har fått til et så godt samarbeid med Sweco på dette prosjektet – det er de som har plukket ut de 12 studentene og som sørger for fremdriften i sommer, påpeker Oksvold.

Mandag 19. juni møtte studentene representanter fra den politiske ledelsen i Skedsmo kommune og fikk høre om deres forventninger. Ordfører Ole Jacob Flæten (Ap) var svært positiv til prosjektet.

– Vi er heldige som får innspill fra dere, sa Flæten til studentene.

Ordføreren trakk frem Kjellers beliggenhet og nærhet til Oslo, men presiserte også at han ønsker at området skal være mer enn en pendlerplass.

– Som politiker er jeg opptatt av å utvikle og bevare arbeidsplasser. Kjeller skal være mer enn et sted man bare bor. Her har vi en unik mulighet til å begynne fra start, og nå skal alle tenkelige muligheter for Kjeller på bordet, sa ordfører i Skedsmo til Swecos sommerstudenter tidligere i dag.

Guro Ranum er en av Swecos sommerstudenter og har fått prosjektlederansvaret for ”Kjeller 2023”. Mandag var studentene på befaring og fikk se det aktuelle området.

– Det var interessant å se området med egne øyne, det gir en bedre forståelse av størrelsesforhold og vi fikk føle på atmosfæren. Det var veldig nyttig.

Studentene har allerede jobbet en uke med prosjektet, men dette var første gang de var på Kjeller.

– Nå fikk vi se den faktiske bebyggelsen og det ga inspirasjon til hvordan vi kan utnytte og forsterke Kjellers identitet, sier Ranum. Kommunen har noen klare grunntanker de vil vi skal forholde oss til, men samtidig fikk vi et relativt åpent spillerom til å kunne utforske nyskapende konsepter. Det er fantastisk at vi som studenter får bryne oss på denne oppgaven, samtidig som vi kan benytte oss av kompetansen til Swecos eksperter, sier Ranum.

Forsvarsbygg og Sweco
med kontrakt om byggeledelse

Fv. Jan Helge Utne, Beate Hansen, Helge Hansen, Kolbjørn Botnmark i Sweco Norge AS og Erik Anders Helin, regionsjef i Forsvarsbygg.