Sommerens nye attraksjon i Gudbrandsdalen, et spill som heter VRsmart. Illustrasjon: Energisenteret

Energisenteret inviterer til å bygge eget smarthus

Hunderfossen Familiepark nord for Lillehammer

0

I over to år har Energisenteret i Hunderfossen Familiepark jobbet med sommerens nye attraksjon, et spill som heter VRsmart. Dette handler om å gjøre kloke valg for miljøet. Nøkkelord er smarthusteknologi, klima og miljø, energieffektivisering og fornybar energi.

Energisenteret er sannsynligvis det første i landet som kan tilby virtuell virkelighet for en større folkemengde, iallfall med et spesialtilpasset innhold. Og prinsippet med lek og lær står fremdeles som en bauta i Energisenterets visjon. Derfor er både underholdnings- og læringsaspektet like viktig for sentret, ifølge Energisenterets hjemmeside.

Her kan besøkende bygge sitt eget smarthus med VR-teknologi. Målet med denne nye satsingen er å presentere grønn byggteknologi på en moderne og spennende måte, for å vise hvilke muligheter hver enkelt av oss har til å bidra gjennom en mer klima- og miljøvennlig hverdag.

Virtual Reality – eller VR, som det gjerne forkortes – innebærer at man gjennom å bruke et par spesialbriller får følelsen av å være et helt annet sted. Du kan få det til å skje forskjellige ting i denne virtuelle virkeligheten gjennom å ta på eller bruke gjenstander du finner der inne.

Rammene rundt Energisenterets nye satsing er at du først befinner deg i ei forfallen hytte på Lillehammer. Her er det stablet pappesker med alt utstyr du trenger for å gjøre dette skuret om til et energieffektivt smarthus. Denne bakgrunnshistorien ble i følge daglig leder Bjørn Kleiven på Energisenteret til i en workshop med Energiråd Innlandet.

– Vi har jobbet i over 2 år med sommerens nye attraksjon på Energisenteret i Hunderfossen Familiepark. Dette er et innlandskonsept fullt ut. Spillet, som heter VRsmart, handler om å gjøre kloke valg for miljøet. Nøkkelord er klima og miljø, energieffektivisering, fornybar energi og smarthusteknologi, sier Kleiven til Energiråd Innlandet.

Begrepet «smarthus» brukes om boliger der moderne teknologi brukes for å styre mye av det som skjer i boligen på en effektiv måte. Et av resultatene er lavere og dermed mer klimavennlig energiforbruk. Smarthus-teknologi kan brukes på både gamle og nye bygg.

VR-løsningen er utviklet av firmaer i Innlandet, med Making View på Hamar som hovedprodusent.

– Man skulle tro man måtte langt for å finne kompetanse på dette området, men vi trenger ikke det. Det er unikt at det finnes miljøer i Hedmark og Oppland som allerede har fullgod kompetanse på denne teknologien, og som har slått seg sammen i dette prosjektet, sier Bjørn Kleiven.

Energisenteret er et opplevelsessenter med fokus på vannkraft og annen fornybar energi. De har rundt 130 000 besøkende i året. I tillegg til at de underviser klasser gjennom hele skoleåret, er senteret også åpent på sommerstid for alle som besøker Hunderfossen familiepark.

I følger årsberetningen for 2016 er det Energisenteret er et selskap med delt ansvar, som har følgende eiere: Oppland Energi AS, Eidsiva Energi AS, AS Eidefoss, Gudbrandsdal Energi AS, Nord-Østerdal Kraftlag SA, Stange Energi AS, VOKKS AS, Skjåk Energi KF, Røros Elektrisitetsverk AS og Opplandskraft DA.

I tillegg en rekke samarbeidspartnere, blant annet Eaton Electric, Siemens, og Schneider Electric.

Energisenteret åpnet dørene i 1990, har et utstillingsareal på ca. 1800 m2 og har siden da mottatt over 2,5 millioner besøkende.

Energi- og miljøfag er viktig for framtida,
og du er garantert jobb

Lena-Valle videregående skole med Marius Kristiansen (t.v) og Tora Marie Hveem Kjølseth innfelt.