Kari Slaatsveen var kveldens konferansier og åpnet med det empatiske huset og avsluttet med Tapas of Things. Alle foto: ITBaktuelt/Per H

IoT, M2M og IoE – GK tett på aktuelle buzzwords og business

Storsamling om digitalisering i Miljøhuset

0

Internet of Things, Machine2Machine og Internet of Everything er på full fart inn i bygge- og eiendomsbransjen. Dette har GK Gruppen tatt tak i og samlet kunder, venner og egne folk til et arrangement om nettopp Internet of Things, fra Buzzword til business.

Digitaliseringen er ikke lenger en nyhet, men vi er fremdeles langt fra mål når det gjelder å ta den kommersielt i bruk. Ordskiftet så langt har vært preget av kulørt språk og luftige planer, drevet frem av journalister, bloggere, sosiale medieeksperter og konsulenter av alle slag. Det mangler ikke på folk som vil inn og revolusjonerer vår underutviklede bygg- og eiendomsbransje, skrev GK i sin invitasjon til årets begivenhet i Miljøhuset på Ryen i Oslo, denne uken.

GK inviterte kunder og venner i bransjen til et uformelt møte. Man ville se på hvordan digitalisering og tingenes internett skal tas i bruk i praksis i bygg- og eiendomsbransjen. Det er flere enn oss som tenker på dette i dag, het det i invitasjonen.

Et utvalg av høyt kvalifiserte foredragsholdere fikk publikum til å lytte intenst om hvordan byggebransjen vil kunne utvikle seg de nærmeste årene. Og hva er det vi faktisk vet om fremtiden?

Velkjente Kari Slaatsveen var kveldens konferansier, med en gjennomføring av eleganse og kjappe replikker.

Hun snakket om det empatiske huset, fordi Huset vet når du kommer, det måler blodsukker og blodtrykk idet du kommer inn, og når du tar av deg skoene ønsker huset deg velkommen. Det kan synge Brann-sangen når du skal på kamp. Og huset bringer du med deg i lomma, sa hun under åpningen, og presenterte kveldens fire foredragsholdere.

Disse var Kjell A. Nordström, økonom og fremtidsforsker fra Sverige, Brad Walters, founder og CIO i Monnit fra USA og Daniel K. Siraj, konsernsjef i OBOS og GKs konsernsjef Jon Valen-Sendstad.

Kjell Anders Nordström er en finsk-svensk førsteamanuensis, økonom, forfatter og foredragholder. Han rangeres blant de ti beste ”Management thinkers” i hele verden, og skriver bøker som har gått inn på topp-listen over tidenes viktigste, og er oversatt til 25 språk. Han arbeider ved Institutt for internasjonal virksomhet på Handelshøyskolen i Stockholm, hvor han forsker på områder innenfor bedriftsstrategi, multinasjonale organisasjoner og globalisering.

Han snakket positivt om fremtiden og innledet med å si at de nordiske landene til sammen har 26 millioner mennesker og verdens 9. største økonomi. Norden har alltid ligget i front i teknologisk utvikling. Globalt er det første gang at alle land har markedsøkonomi, med unntak av Nord-Korea.

Han påpekte at nå bygges det stadig større konsentrasjoner på kun 600 steder i verden, tross 220 land. 80-85 prosent av jordens befolkning vil i fremtiden bo disse 600 byene som stadig vokser. Og vi bor på mindre enn 1-1,5 prosent av jordens overflate.

-En by er én maskin med hundrevis av mindre maskiner, og under disse igjen hundrevis av mindre maskiner osv, sa han. Nå knyttes alle disse sammen, og de vil ikke leve et liv hver for seg.

-For 20 år siden snakket man om bredbånd og at alle da kunne flytte på landet. Men det motsatte skjer, at folk flytter til byene, sa Nordström.

Brad Walters founder og CEO i Monnit, et USA-basert selskap. Walters tok for seg sitt selskaps produkter som det leverer til GK-konsernet, og påpekte at vi omgir oss med ufattelig mange ting.

-Men hvorfor ikke la disse tingene snakke sammen, og at vi mennesker har dialog med tingene, sa han.

-Enhver ting kan ha en innebygget sensor. Jeg selv har til og med en sensor som passer på den gamle hesten min, og som vil gi meg beskjed dersom hesten ikke beveger seg mer, sa Walters.

Et hovedpunkt fra Brad Walters er ‘loss prevention’. Altså at man skal finne ut hva som er viktig og verdifullt for en og sørge for at det blir overvåket og passet på. Det er mao. ikke sikkert det er nødvendig å overvåke alt mulig til enhver tid. Man må tenke forretningsmessig og beskytte sine verdier.

Daniel K. Siraj, konsernsjef i OBOS sa om Internet of Things at uansett hva man gjør må det ligge verdier i bunn, og du må leve opp til dine egne verdier i alt du gjør.

Han selv har prøvd seg på å ha et smart hjem, men det var ikke alt som funket.

-Var det da feil av OBOS å prøve, spurte han? Og ga et nei på svaret.

-Norge trenger flere som våger å satse, men når man bygger smarte hus og byer må man også tenke hva kunder og brukere vil ha.

-Smarte byer må bygges etter de menneskelige behov, sa Sirja.

Jon Valen-Senstad tok for seg temaet for kveldens arrangement, nemlig Internet of Things, fra buzzword til business, og her er det begreper som IoT, M2M og Internet of Everything. Han sa at store utfordringer vil komme, og stilte blant annet spørsmål om eksempelvis prosjekterende ingeniører og montører etter hvert vil bli overtatt av automatisering.

-Det blir store endringer for alle, påpekte han i kveldens siste foredrag.

Så trådte Kari Slaatsveen opp på podiet igjen, takket forsamlingen og sa at det var tid for Tapas of Things.

Hvilket betydde mye godt å spise sammen med mye godt å drikke.

(Jon Valen-Senstads foredrag kommer i egen artikkel)

Kjell A. Nordström, økonom og fremtidsforsker fra Sverige viser hvor den store byveksten skjer i verden.
Brad Walters, CIO Monnit fra USA snakket om produkter som leveres til GK.
GKs konsernsjef Jon Valen-Sendstad påpekte at store endringer vil komme.

GK Inneklima skal standardisere byggautomasjon

F.v. Jens Otto Hestad (Helse Førde), Knut Arild Flatjord (GK), Terje Jan Nes (Helse Førde) og Bjørn-Kåre Rotnes (GK).