I grønn genser, innrammet av grønnsaker og i grønn belysning vil KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy vise frem sin nyeste butikk, nå også med grønn miljøprofil.

Miljøprofil får kulturministeren til å klippe snor for matbutikk i Trondheim

KIWI mener nå å ha Norges grønneste butikk

0

– Mange snakker om det grønne skiftet. Vi gjennomfører det, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy. Han peker på NorgesGruppen Eiendom som i morgen åpner landets grønneste butikk, KIWI Dalgård, i Trondheim.Og det er ikke hver dag at en kulturminister klipper snora når en ny matbutikk åpner sine dører.

Solceller og grunnbrønner gjør at butikken produserer mer energi enn den bruker. Overskuddet leveres som varmtvann til radiatorene i 60 leiligheter på nabotomten.

Taket og veggene på KIWI Dalgård er dekket av 560 kvm solceller som produserer 56 000 kWh i året. Rundt butikken er det boret åtte 270 meter dype grunnbrønner som gir bergvarme tilsvarende 600 000 kWh i året. Sammen med varmegjenvinning fra kjøle- og frysedisker gir dette mer energi enn butikken bruker.

– Grønne butikker er fremtiden, og vi er utrolig stolte over å kunne åpne den fjerde og aller grønneste av våre butikker, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.

– I KIWI tar vi grønnfargen vår på alvor. Vi jobber kontinuerlig for å gjøre dagligvarebransjen mer miljøvennlig. Erfaringene fra miljøbyggene har resultert i en ny miljøstandard for alle nye og oppgraderte butikker.

Butikken har blant annet LED-belysning, CO2 kjøle- og fryseanlegg, bruker minimalt av frittstående kjøledisker, det er dører og lokk på alle kjøle- og frysedisker og innregulering og automatisk strømovervåkningssystem.

Merkostnaden for miljøtiltakene er åtte millioner kroner. Enova har bidratt økonomisk med tre millioner kroner til utprøving av solcellene på butikken.

– Denne miljøbutikken er et nytt eksempel på at KIWI og NorgesGruppen går foran i en utvikling som vi i Enova setter utrolig stor pris på, og er helt avhengig av for å nå våre mål, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad.

Også transporten av varer til KIWI Dalgård blir miljøvennlig. Fra 2018 skal lastebiler fra NorgesGruppens grossist ASKO gå på el eller hydrogen produsert med egne vindmøller og solceller. ASKO har som ambisjon å være selvforsynt med ren energi i 2020.

– KIWI er kjeden med flest butikker her i landet, så det er klart vi har et ansvar for å ligge i front. KIWI skal gjøre det enkelt for kundene våre å ta grønne valg, sier KIWI-sjefen.

– Vårt mål er å gjøre det enkelt for kundene våre å leve miljøvennlig. Derfor er det et naturlig steg for oss å satse på miljøvennlige butikker, forteller Bjørkøy. Tidligere har KIWI åpnet tre miljøbutikker, den første på Auli i Romerike, den andre på Fjeldset i Elverum og den tredje på Nordre Jarlsberg brygge i Sande. KIWI Dalgård er en videreutvikling av disse prosjektene, og blir den aller grønneste butikken hittil.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland klipper snora når KIWI Dalgård åpner torsdag 7. september kl. 10.

Hent detaljert info om butikken

Nemko skal kontrollere at varer i butikker og nettbutikker oppfyller energikravene

– Vi oppdaterer kontinuerlig NVE med resultater fra våre undersøkelser, sier Jon Ivar Tidemann i Nemko.