Therese Arnesen (t.v), Frid Klungrehaug og Øyvind Melzer er bevissste i sitt valg av å bli BIM-tekniker gjennom studier ved Fagskolen Oslo Akershus. Alle foto: Per Henriksen

Målbevisst ungdom med yrkesbakgrunn vil bli BIM-teknikere

Ett år på Fagskolen Oslo Akershus

0

Tett i tett sitter de nye studentene ved Fagskolen i Oslo Akershus og lærer seg å tegne løsninger i digitale bygninger. De er i full gang med BIM-utdannelse gjennom dette studieåret. Tre av studentene; Therese Arnesen, Frid Klungrehaug og Øyvind Melzer møtes over felles interesser tross svært ulik yrkesbakgrunn.

Til sammen er det 36 studenter på to linker; Installasjon og Konstruksjon. Kun to jenter er på plass dette året, tross at Fagskolen er ute og oppfordrer jenter til å søke seg hit.

Men Fagskolen er klar over at jenteunderskuddet er stort i byggebransjen. Særlig innen yrkesfagene.

Therese Vikheim Arnesen

Therese Vikheim Arnesen, 23 år, er utdannet blikkenslager og har fire års erfaring med prosjektering av ventilasjonsløsninger. Dette gir henne et fint grunnlag for å utdanne seg som BIM-tekniker. Riktig integrering av ventilasjonssystemer sammen med andre fagområder i et bygg er krevende. Gjennom digitale BIM-tegninger vil montering på byggeplass utføres raskere og sikrere.

Therese forteller at hennes bakgrunn er at hun er utdannet blikkenslager og jobbet fire år i et lite firma med prosjektering av ventilasjon.

– Dette selskapet har ikke BIM-kunnskap. Så jeg fikk jeg ideen om å studere nettopp til å bli BIM-tekniker, forteller hun. Og da står det en jobb og venter på henne i samme firma når studieåret er omme.

Hun trives med å tegne, blant annet i MagiCad og Solibri. Og håpet er at hun lærer mye gjennom året ved Fagskolen da dette er spennende og gir gode karrieremuligheter. At hun allerede har erfaring med å tegne i MagiCad og Solibri gir gode startfordeler.

– Hvorfor valgte du å bli blikkenslager?

– Både min morfar og hans far var det. Det ble naturlig for meg. Vi var forresten to jenter på bygg og anlegg KEM som ble blikkenslager. Det er gøy å jobbe med materialene innen det faget.

På spørsmål om hun vil føle seg overkjørt av for mange gutter ved BIM-studiene, er svaret ganske enkelt: – Jeg er vant til å jobbe med gutter. Det blir ikke noe drama.

Etter skoletid er det rett hjem, fordi Therese er huseier sammen med samboer. Et oppussingsobjekt, ute og inne, kaller hun det. Han er elektriker og sammen med hennes bakgrunn satser de på profesjonell rehabilitering. Så prøver hun å presse inn litt sosial kontakt med omverden gjennom hele listen av sosiale medier.

Øyvind Melzer

Øyvind Melzer, 24 år, er utdannet rørlegger og fagskoleingeniør – VVS.

-Jeg begynte allerede som rørleggerlærling å ønsket meg høyere utdanning. Jeg har alltid vært interessert i tegning. Høyere utdanning jo flere muligheter, særlig når jeg blir litt opp i åra, så er det kanskje ikke så moro å krype inn i kjøkkenbenker, sier Øyvind Melzer.

Han gikk på Fagskolen innlandet i Gjøvik, hvor han brukte blant annet Revit, MagiCad og Solibri.

-Her fikk jeg mersmak for disse programmene og faget BIM, sier han, og er klar over at dette gir langt flere jobbmuligheter.

Det var ved Bærum Verks Rørleggerbedrift han jobbet frem til august i år, da han begynte ved Fagskolen. Men det venter jobb når han er ferdig med dette studieåret. Og han kan komme og jobbe når jeg vil ved siden av studiene, blant annet i feriere.

-Hvilke forventninger har du for kommende studieår?

-At jeg utvikler meg enda mer datateknisk, og at det blir enda lettere å få jobb tilpasset utdannelsen. Jeg har egentlig lyst til å jobbe som rådgivende ingeniør VVS. Det er drømmen.

-Jeg ble faktisk litt overrasket da jeg så 2 jenter i klassen. Og det er bra, det er viktig at jentene kommer inn. Det er for mannsdominert her, sier Øyvind som har drevet styrkeløfting siden han var 15 år. Det han deretter har plass til på fritiden er venner og sosialt liv, ikke minst Facebook og Snapchat.

Frid Klungrehaug

Frid Klungrehaug er utdannet automatikkmekaniker og gjennom læretida jobbet med automatiske porter, byggautomasjon og romstyring – og mye annet som hun sier. Deretter jobbet hun i Ringnes, med maskinparken og ventilasjon.

-En periode var jeg linjetekniker på et pakkeanlegg, forteller hun.

Men så fristet høyere utdannelse seg, og hun sluttet i jobben og bestemte seg for å studere til BIM-tekniker ved Fagskolen Oslo Akershus.

– Jeg trengte en ny hverdag. Her forventer jeg å lære veldig mye. Jeg har ikke snakket med noen som har gått her, vet ikke så mye hva året vil bringe men sitter med en god følelse, sier hun.

Til tross for at hun aldri har hatt noen spesiell interesse for å tegne, så synes hun at dette med BIM er spennende. Og ved at hun tok sjansen og sa opp jobben, ligger det et sterkt håp om at hun får jobb når studieåret er slutt og hun kan kalle seg BIM-tekniker.

-Guttemiljø ja, her er det veldig greit. De er litt mer voksne her enn på VGS, sier hun til slutt med et smil.

BIM-studentene klare
for nye utfordringer i bedrift

Undervisning i lysteknikk. Alle foto: fagskolen Oslo Akershus