Smartscan bruker infrarød teknologi (IR) til å identifisere hvor i rommet brannen befinner seg. Illustrasjon: Automist Smartscan

Infrarød teknologi identifiserer hvor i rommet det brenner

Brannslokking uten vannskader

0

Brannsikringsselskapet Firesafe lanserer i disse dager et intelligent slokkingssystem som slukker branner akkurat der de oppstår ved hjelp av vanntåke. Smartscan bruker vanntåke i stedet for stråler. Det minimerer vannforbruket, og dermed skadene på inventar og eiendom.

Smartscan bruker infrarød teknologi (IR) til å identifisere hvor i rommet brannen befinner seg. Smartscan kommuniserer med boligens branndetektor og ved fare kommer et infrarødt øye til syne sammen med en høytrykksdyse. Systemet skanner kjapt hele rommet og lokaliserer varmeste punkt. Systemet bruker deretter retningsstyrt vanntåke for å slokke brannen. Undertrykket som vanntåkeanlegget skaper, gjør at brannen ikke får utvikle seg videre i rommet.

– Etterspørselen etter dette anlegget med tidlig deteksjon og direkte slokking har vært stor, sier administrerende direktør, Morten Ameln, i Firesafe. Han påpeker samtidig at det er både motiverende og spennende å levere et produkt det er knyttet så høye forventinger til.

I tillegg til å være sikkert, har Smartscan en annen viktig fordel. Med et svært lavt vannforbruk og retningsstyring minimerer systemet skadeomfanget på nærliggende innventar og eiendom. Dette er en viktig fordel som avdelingsleder for sprinkleranlegg i Firesafe, Rune Kibsgaard, fremhever.

­­­– Smartscan bruker under 1/10 av vannmengden til tradisjonelle sprinkleranlegg. I tillegg stopper systemet av seg selv etter 30 minutter, gitt at brannen er slukket. Med tanke på vannskade tilsvarer dette at du er uheldig og velter vaskebøtten på gulvet, sier Kibsgaard.

Det er den engelske produsenten Plumis som står bak Smartscan, og Firesafe er eksklusiv leverandør i Norge.

I tillegg til det stasjonære anlegget finnes det også en mobil variant, «Personal protection system» (PPS). Ameln mener dette produktet vil bli et svært attraktivt sikringstilbud blant eldre og pleietrengende. Den mobilen enheten er svært enkel å flytte på, og bruker, i likhet med Smartscan, vanntåke for å slokke brann.

– Eldre ønsker å bo hjemme så lenge som mulig. Det er også fastslått fra politisk hold at eldre og pleietrengende i økende grad skal ivaretas hjemme, fremfor på institusjon. Våre vanntåkeanlegg kan bidra til at disse menneskene opprettholder livskvaliteten et trygt hjem gir, lengst mulig, avslutter Ameln.

 

Ved deteksjon av temperatur over 57 grader lokaliserer enhetens infrarøde øye brannen og skyter vanntåke direkte i brannens kjerne. Vanntåken senker raskt temperaturen i rommet og hindrer brannen i å utvikle seg.
Ved første øyekast oppfattes systemet som en integrert og diskré flate i børstet stål.

Brannsymposium med høy kompetanse
og faglige diskusjoner

Morten Ameln, administrerende direktør Firesafe.