Slik blir Lysgården i Trondheim. Illustrasjon: Siemens

Lysgården i Trondheim blir helt uten lysbrytere

Teknologi utviklet i samarbeid med Siemens

0

I dette bygget vil man ikke finne en eneste lysbryter, og lys og temperatur skal styres via smarttelefoner. Bygget vil gi nye muligheter for å skreddersy leiearealer og brukeropplevelser. Lysgården skal sertifiseres som BREEAM Excellent , og får et energiforbruk på rundt 40 kWt per m 2. Bygget vil produsere strøm fra solcellepaneler.

Veidekke Entreprenør har inngått kontrakt om bygging av Lysgården i Trondheim med Sluppenveien 19 AS, som eies 50 % hver av R. Kjeldsberg AS og Veidekke Eiendom. Lysgården blir et miljøsertifisert og grensesprengende kontorbygg med bruk av ny innovativ teknologi. Kontrakten er en totalentreprise etter samspill verdt 255 millioner kroner ekskl. mva.

Lysgården er smart! Bygget skal bruke teknologi utviklet i samarbeid med Siemens som vil sette en helt ny standard for fremtidens kontorbygg. Her vil man ikke finne en eneste lysbryter, blant annet vil lys og temperatur styres via brukernes smarttelefoner.

Bygget vil gi helt nye muligheter for å skreddersy leiearealer og brukeropplevelser. Lysgården skal sertifiseres etter miljøstandarden BREEAM Excellent , og får et energiforbruk på rundt 40 kWt per m 2. Bygget vil produsere strøm fra solcellepaneler og er støttet av Enova for de innovative løsningene.

Veidekkes byggeoppdrag omfatter oppføringen av kontorbygget på 12.000 m 2 over seks etasjer, samt opparbeidelse av deler av infrastruktur og en tilliggende park. Lys i kombinasjon med utstrakt bruk av glass i fasade og en stor glassgård vil være sentralt i bygget. Lysgården er den neste brikken i utviklingen av en ny by på Sluppen, og blir et naturlig blikkfang for alle som kjører E6 sørfra inn til Trondheim.

– Det er svært gledelig for oss at vi nå er i gang med byggingen av Lysgården. Vi har vært gjennom en prosjektutvikling i samspill med R. Kjeldsberg AS der vi har fått brukt organisa­sjonens kunnskap og sammen med de andre aktørene utviklet et grensesprengende kontorbygg. Vi skal selv være leietakere i bygget sammen med Veidekkes eiendoms- og industrivirksomhet og vi ser frem til å samles under ett tak i Trondheim igjen, sier distriktsleder Ståle Brovold i Veidekke Entreprenør Trøndelag.

– Vi skal lage bygg som folk trives i, og da er det viktig med mye dagslys. Som et drivhus hvor det vokser planter, men her er det ideene som skal vokse og gro. Vi vil også at byggene våre skal være identitetsskapende for leietakerne. Lysgården er for bedrifter som vil synes. Jobber du i Lysgården, kommer alle til å vite hvor du jobber, sier adm. dir. Ole Petter Bjørseth i R. Kjeldsberg AS.

70 prosent av bygget er allerede utleid. Blant leietakerne er konsulentselskapet Sweco, samt Veidekkes samlede virksomhet i Trøndelag. Innflytting vil være i juni 2019.