Illustrasjonsfoto: Creative Commons

Nattvandring avslørte mye unødig lys i tomme bygg

Sjette året på lysjakt med Grønn Byggallianse

0

Nattvandring: – En kan begynne å lure på om “alle er på jobb” når en kommer til et bygg 22:00 om kvelden og lyset flommer, sier rådgiver Kjell Petter Småge i Grønn Byggallianse. Byggalliansen arrangerte  Fang Energityven 11. november og avslørte noen opplagte ”lystyver”. Dette var sjette året på jakt etter unødvendig lysbruk.

– Vi er stolte av driftspersonellet som onsdag kveld i forrige uke møtte på jobb og sørget for at 60-70 eiendommer ble sjekket utenom driftstid ved en nattvandring. Vi har ikke fått inn alle resultatene fra årets jakt enda, men det er helt klart at Fang Energityven er en viktig aktivitet for å sikre at tekniske system fungerer som forutsatt, og at man ikke bruker unødvendig energi, sier rådgiver Kjell Petter Småge.

– I noen bygg har personalet veldig god kontroll. I andre kan en begynne å lure på om “alle er på jobb” når en kommer til bygget nærmere kl 22 om kvelden.

Byggene utstyres med mer og mer automatikk. Noen funn fra onsdagens gjennomgang, viste bygninger der det så ut som personalet hadde glemt å stille inn og tilpasse utstyret til det faktiske behovet. Lyset sto på med full styrke i mange tusen m2, selv om det kun var noen få ansatte som jobbet så sent på kvelden.

– Jeg har full forståelse for at en ønsker at mer enn akkurat sin egen arbeidsplass lyses opp, fortsetter Kjell Petter Småge. Men her kan en dempe belysningen og skape trygghetsfølelse uten at bygget ser ut som en “strandet oljeplattform”. Å snakke om det grønne skiftet er enkelt. Å gå den grønne veien krever mye mer.

Nattvandring – Fang Energityven

For sjette år på rad arrangerer Grønn Byggallianse en nattvandring kalt Fang Energityven, der man på nattestid leter etter energityver som stjeler store mengder energi.

Resultatene publiseres ved Driftskonferansen 14. november, som i år blir avholdt på Bjørvika konferansesenter.

Fang Energityven er et enkelt, men virkningsfullt tiltak, og tidligere beregninger viser at den mengden energi som brukes unødvendig, nesten tilsvarer full etterisolering av byggene som blir besøkt. Frist for innlevering av funn er 3. november.

Grønn Byggallianse er et miljønettverk bestående av de største eiendomsaktørene i Norge med en bygningsmasse på over 30 millioner kvadratmeter. Hensikten med nettverket er å være en arena for aktive utbyggere som vil utvikle seg på miljøområdet og derved bli mer miljøeffektive.

Grønn Byggallianse leder arbeids- gruppen
Kvalitet og bærekraft i Bygg21

Nødvendig fortetting av byer og tettsteder setter kvalitetene under press og bevissthet om hvilke kvaliteter vi må ivareta er viktigere enn noen gang, sier Katharina Bramslev. Foto: Erik Burås / Studio B13