Dobbel glassfasade, kjøling basert på sjøvann og solceller på taket med målepunkter som på sikt vil gi et bilde av de faktiske solforholdene i Bergen, er noen av miljøfaktorene til Månedens bygg for oktober - kontorbygget på 8500 m2 - Basen på Marineholmen i Bergen. Fakta: Byggherre: GC Rieber, Arkitekt: B + B Arkitekter, Energimerke B, BREEAM Excellent

Dobbel glassfasade, kjøling basert på sjøvann og solceller på taket

Basen på Marineholmen i Bergen:

0

Dobbel glassfasade, kjøling basert på sjøvann og solceller på taket med målepunkter som på sikt vil gi et bilde av de faktiske solforholdene i Bergen, er noen av miljøfaktorene til Månedens bygg for oktober – Basen på Marineholmen i Bergen, valgt av Grønn Byggallianse.

Den spesielle fasaden består av en dobbel glassfasade over to etasjer. Ytterste sjikt består av an værhud i glass, boltet til vertikale stålprofiler. Det er 60 cm avstand fra ytterfasaden til den isolerte innerfasaden. I mellomrommet monteres automatisk solavskjerming og ventiler i topp for utlufting og avstenging.

På vinteren vil den doble glassfasaden virke isolerende. På sommeren vil en åpning av lukene bidra til å kunne lufte ut varm luft. Det ytre glasset har et organisk mønster, et “nettverk” av gjennomsiktig keramisk print. Den doble glassfasaden gir bygget et arkitektonisk uttrykk, uten dominerende og synlig solavskjerming.

Bygget har et sentralt atrium med glasstak, som sikrer tilstrekkelig dagslys for alle arbeidsplassene mot midten i bygget.

Solceller på taket produserer totalt 80 000 kWh. Flere målepunkter er etablert og resultatet fra disse målingene skal gjøres tilgjengelig ovenfor fagmiljøer, rådgivere og andre byggherrer.

All kjøling er forsynt med sjøvann fra byfjorden via Energisentralen på Marineholmen. Sjøvannsinntaket ligger på ca 100 meters dyp for å ha stabil temperatur på ca. 8 grader. Det samme sjøvannet skal leietaker DNV-GL bruke i deres labforsøk.

Bygget har oppnådd BREEAM NOR-sertifiseringen Excellent.

Fakta

  • Byggherre: Marineholmen Forskningspark AS ved GC Rieber Eiendom AS
  • Arkitekt: B + B Arkitekter
  • Entreprenør: Delt entreprise med hovedentreprenører Backe Bergen og Byggmesteren Vest
  • Energiklasse: Energimerke B, BREEAM NOR Excellent
  • Byggår: 2015-2017

Lenker

Månedens bygg for august er Brynseng skole
i Oslo som produserer strøm

Brynseng skole i Oslo er valgt som månedens bygg av Grønn Byggallianse. Finn Ståle Felberg/Undervisningsbygg