Det er lov å drømme litt om cruiseliv når det går mot helg. Hva skjer ombord i et cruiseskip om strømmen går? Neppe, les om UPS-løsningene. Foto: Common Wikimedia

Ombord her kan ikke strømmen plutselig bli borte

Ut på cruise med UPS:

0

Hva er 361 meter langt, 66 meter bredt og tiltrekker seg tusenvis av besøkende hvert år? Det er verdens største cruiseskip, Oasis of the Seas. Og da kommer det opp et spørsmål: Hvordan sikrer man at ikke strømmen går, langt til havs i nattemørket?

Dette gigantiske cruiseskipet har 16 passasjerdekk, omfatter 225 000 brutto registertonn, plass til 6360 passasjerer og 2100 besetningsmedlemmer, og rager 72 meter over havet på sitt høyeste punkt. Oasis of the Seas satte seil på sin jomfrutur den 5. desember 2009, og i tillegg til den massive fysiske størrelsen, har fartøyet gigantiske krav til strømforbruk: det totale behovet for avbruddsfri strømforsyning kan være så høyt som 2000 kVA. Behovet for strømbeskyttelsesenheter er like stort.

– Vi utstyrte cruiseskipet med mer enn 20 dobbeltkonverterende online UPS-er, fra 1 kVA til 350 kVA. UPS-leveransen er uten tvil den største i vår 40-årige historie med å avbruddsfrie strømsystemer til skipsfart, sier Rauli Lehtonen, salgssjef i Eaton Power Quality.

– Den enestående størrelsen på fartøyet og variasjonen av høyteknologiske bruksområder ombord ga bemerkelsesverdige utfordringer når det gjelder strømforsyning. Ett hundre prosent pålitelig, kontinuerlig og ren strøm må garanteres med tanke på skipets sikkerhet og cruiserelaterte bruksområder, så vel som kommersielle bruksområder som påvirker kundetilfredsheten mest. Kunden vår kan ikke risikere å miste strømmen i f.eks. navigasjonsutstyr og nødstrøm og -belysning. Et tap av belastning vil resultere i svært farlige situasjoner til sjøs, forklarer Lehtonen.

Forholdene ombord på et skip avviker betydelig fra forholdene på land: strømnettet er ujordet, og elektrisitet som genereres av skipets motorer holder ikke jevn kvalitet. Derfor må strømmen være dobbeltkonverterende for alle kritiske bruksområder. Skipets vibrasjoner, støt, helning, temperaturvariasjoner og svært begrenset plass utgjør ytterligere utfordringer for oppsettet. I tillegg må hver enhet som sørger for sikkerhet og cruiserelaterte systemer oppfylle de strenge kravene som er satt av ulike klassifiseringsorganisasjoner.

– Eatons svar er dobbeltkonverterende påkoblet topologi. Alle våre UPS-er til sjøs benytter dette; det kan beskytte kritisk skipsutstyr mot alle typer strømbrudd som kan oppstå i skipets forsyningsnett. UPS-ene kan konfigureres til å gi parallell redundans for å garantere kontinuerlig høy kvalitetsstrøm til de mest kritiske belastningene, sier Lehtonen.

– Hver UPS for skipsfart fra Eaton har en herdet mekanisk design, støtdempere og et dryppsikkert deksel. I tillegg har de den samme globale tekniske plattformen og de samme kjernekomponentene som vår standard UPS. Dette muliggjør bruk av felles reservedeler og tilbehør og fører til uanstrengt systemoppgradering, vedlikehold og service.

Ombord på Oasis of the Seas beskytter Eatons UPS-systemer kritiske områder, inkludert nødlys, navigasjonsutstyr, skipsautomasjon og HVAC samt kasinoer, teatre og andre underholdningssteder mot forstyrrende strømbrudd. Leveransen bestod av et sett med UPS 9395, 9390, 9355 og 9155 for skipsfart fra Eaton.

– Prosjektet var en ny milepæl for oss, med installasjonen av den største UPS-en for skipsfart vi noen gang har levert – 350 kVA Eaton 9395 Marine UPS. De to 9395-ene ombord på Oasis of the Seas beskytter de mest kritiske tingene, f.eks. datasystemer og energikrevende kassaapparater, forklarer Lehtonen. Eaton leverte også UPS-batterier og transformatorer i tillegg til Powervision-programvare for overvåking v systemytelse.

Oasis of the Seas er konstruert av 181 store blokker som hver veier ca. 600 tonn, så det var snakk om å sette sammen et enormt puslespill. Hver blokk ble først ferdigstilt så langt som mulig, inklusive installasjon av elektriske apparater, og så ble blokkene ført sammen. Dette kolossale byggepuslespillet tok nesten fire år fra kontrakt til levering.

– Et kjennetegn ved prosjekter for skipsfarter at UPS-systemer ikke kan installeres som en helhet med en gang. Batteriene må leveres senere, noen måneder før skipet leveres, ellers ville de lide under den lange byggeperioden på verftet, med støv og skitt. De ville også bli slitt unødvendig og levetiden kan ikke garanteres. Når det gjelder Oasis of the Seas, leverte vi UPS-ene i begynnelsen av 2008 og batteriene høsten 2009, forklarer Lehtonen.

Eaton har et langt og godt samarbeid med både eieren og utbyggeren av Oasis of the Seas.

– Vi har jobbet med Eaton i over 10 år med alle våre mest krevende cruiseskipbyggeprosjekter, sier systemkoordinator Ville Talsi hos verftsgruppen STX Europe i Turku i Finland. Eatons kvalitetsprodukter og felttjenester rundt om i verden har garantert en hyggelig cruiseopplevelse for passasjerene, og uavbrutt funksjon for den sofistikerte teknologien ombord på våre skip.

Eatons strømbeskyttelsesløsninger brukes i fem av Royal Caribbean International cruiselines skip i Voyager-klassen (ferdigstilt i 1999–2002), tre av sine skip i Freedom-klassen (ferdig i 2006–2008) og i begge sine skip i Oasis-klassen. Oasis of the Seas sitt søsterskip, Allure of the Seas, står trolig ferdig i slutten av 2010.

Artikkelen er også publisert på Eatons hjemmeside

Strømbrudd slo ut hele virksomheten
hos Harald A. Møller

Magnus B. Askautrud, Coromatic,
og Geir-Olav Gundersen, Harald. A. Møller.