Endelig helg, og en artikkel vendt bort fra det faglige og over mot det å ha fri. Foto: Pixabay

Hva gjør du i de uutholdelige ventetimene på flyplassen?

0

Hva er det vi drar med oss på ferie? Solkrem på strandferie. Minst to kredittkort på storbyferie. Godt fottøy på fjelltur og alt som er en selvfølge og gammel vane. Laptop, nettbrett eller smarttelefon er også blitt en selvfølge. Viktig verktøy, og kjekt å ha i de uutholdelige ventetimene på flyplassene.

Laptop, nettbrett eller smarttelefon er kanskje det vi tar med oss, og som brukes under hele reisen, fra vi drar hjemmefra, til vi er tilbake. Hvordan greide folk å reise før denne elektronikken så verdens lys for bare noen få år siden? Det gikk i huskelapper, papirkart og ingen daglige hilsener med dem der hjemme. Kjedelige kvelder gikk med til kortspill, eller kabal om man reiste alene.

I ”gamle dager” – før nevnte elektronikk var med som reisefølge, var flyplasser spennende. Man var på vei ut i den store verden. Ventetid og flyforsinkelser var en del av reisen. Nå er flyplasser mer og mer et ork, ikke minst når flyavganger er utsatt både en, to tre og kanskje ytterligere flere timer.

Hvert år reiser nordmenn rundt åtte millioner ganger til utlandet i året og mer enn 16 millioner ganger innen Norge. Dette er mange ventetimer på flyplasser eller andre stasjoner.

Da er laptop, nettbrett og mobil god å kunne trøste seg med. Her er det en verden med Facebook, Twitter, Instagram, epost, nyheter, online spill, underholdning, chatting eller sende ut bilder om den uutholdelige situasjonen du er kommet i. Og dermed søke opp hvilke rettigheter du har ved forsinkelser.

Det er kanskje verd å nevne at nordmenn brukte over 160 milliarder kroner på reiser i 2016, langt mer enn året før. Med andre ord; vi reiser mer og mer, og slår i hjel ventetiden med å være online, mange er det 24 timer i døgnet.

Hvor reiser vi?

Reiseåret 2017 viser seg å bli et usedvanlig godt år for reiselivsbransjen. Ticket Feriereiser oppgir at bestillingene har økt med 14 prosent, sammenliknet med samme tid i fjor. Det er de trygge klassikerne som gjelder.

– Uroen i verden får oss ikke til å slutte å reise i 2017, men vi velger i større utstrekning reisemål som vi anser som trygge. Det er en fordel for land som Spania, Hellas og Kroatia, mens Tyrkia kommer til å få det tøft også i 2017, sier Ellen Wolff Andresen, markeds- og administrasjonssjef i Ticket Feriereiser.

I likhet med fjoråret, fortsetter Spania å trone på topp blant ferielandene. Kroatia ser på sin side ut til å bli den store raketten blant Middelhavslandene, takket være en økning av bestillingene på hele 52 prosent.

– Kroatia ser ut til å bli neste sommers store vinner. Her lokker deilige rullesteinsstrender, krystallklart vann og et hyggelig og genuint miljø. Flere barnefamilier ønsker å reise dit takket være charterarrangørenes satsning på flere familiehotell, sier Ellen Wolff Andresen.

Beatriz Rivera, kommunikasjonsrådgiver hos Apollo Reiser, er enig med Wolff Andresen om at Kroatia er reisemålet som øker mest. Samtidig løfter hun frem Bulgaria som et annet land som vil lokke til seg horder av norske turister.

Dette er nok ikke bare tilfeldig. Selvfølgelig har det nok noe å si at mange hoteller har gjennomgått renoveringer og liknende, men her får jo de reisende også mye av det samme som Tyrkia tidligere leverte på: Rimelige priser både på reise, bosted og mat/drikke, høy kvalitet på hotellene og flotte strender.

Ifølge Ticket oppgir ti prosent at de kommer til å reise mer den kommende tolvmånedersperioden. De viktigste årsakene er økt reiselyst (41 prosent) og høyere inntekt (24 prosent).

Ønsket vårt om å dra på langreiser holder seg like sterkt i 2017. Filippinene, Vietnam og Australia øker, mens Thailand er det nest mest bestilte ferielandet og fortsetter å være en stor favoritt uansett tid på året.

Nordmenns boblende interesse for USA fortsetter. Antallet bestilte USA-turer har økt med 41 prosent. London er det mest bestilte reisemålet blant storbyene, men Amsterdam ligger rett bak. New York fortsetter å øke, det samme gjør Lisboa.

Billettene til de oversjøiske destinasjonene er blitt billigere i løpet av året og det kan se ut til at prisene vil fortsette å falle på sensommeren og tidlig høst.

Gjentatte terrorangrep medført at norske turister snur ryggen til Tyrkia. Så vi velger andre reisemål, med laptoppen i sekken og smarttelefonen i lomma. Da er vi trygge, veldig trygge.

Toppliste over land vi reiser til i 2017

1. Spania (1)
2. Thailand (2)
3. USA (3)
4. Storbritannia (5)
5. Hellas (4)
6. Italia (6)
7. Kroatia (9)
8. Nederland (10)
9. Tyskland (7)
10. Frankrike (8)
Tall i (..) viser fjorårets plassering

Kilde: Tickets bookingstatistikk, bestillinger gjort i 2016, med avreiser i 2017

Ombord her kan ikke strømmen plutselig bli borte

Det er lov å drømme litt om cruiseliv når det går mot helg. Hva skjer ombord i et cruiseskip om strømmen går? Neppe, les om UPS-løsningene. Foto: Common Wikimedia