Mandag Morgen Uke 47: Tre interessante begivenheter denne uken, ikke minst innen kommuneforvaltning. Foto: Pixabay

Hvem får Lysprisen i år? Og IK-Bygg samles i Trømsø

0

Dette skjer denne uken

Lysets Dag – og hvem får Lysprisen for 2017?

arrangeres av Lyskultur onsdag 22. november i Oslo. Årets tema er – Mer enn øyet kan se, og tar for seg lysets påvirkning på mennesket. Lyskunstneren Liz West viser hvordan sansefenomener som lys og farge påvirker oss både fysisk og psykisk. Fysiker Maria Nilsson Tengelin vil snakke om viktigheten av vurdering og kvalitetsmåling av lysmiljøer.

Mangeårig strategi- og utviklingsleder i lysbransjen, Richard Taylor, vil ta opp den digitale utviklingen globalt og nasjonalt innen belysning og vil dele funn fra sin markedsanalyse av belysningsbransjen.

Light Collective, duoen Sharon Stammers og Martin Lupton, vil inspirere og vise et utvalg av egne prosjekter, som spenner fra arkitektoniske belysning til ulike former for lysaktivisme og utdanningsinitiativer. ​

Lysets dag avrundes med kåring og feiring av vinnerne av Norsk lyspris 2017.

Og hvor havner prisen for god offentlig bygg- og eiendomsforvaltning?

IK-Bygg konferansen arrangeres 23. og 24 november i Tromsø. Det er NKF – Norsk Kommunalteknisk Forening som står for begivenheten.

Kommunale eiendomsforvalter har det viktige ansvaret for å kartlegge tilstand på eiendommene samt å informere eier. IK-bygg er et verktøy for å kartlegge og rapportere til eier om tilstand og skaderisiko på byggene. Når forvalteren fokuserer på byggets tilstand i forhold til HMS-IK vil man også få god støtte fra brukerne.

– God eiendomsforvaltning forutsetter at det foreligger et rasjonelt system for planlegging og styring, sier Edin Alisic, eiendomssjef, kommunale eiendommer, Ullensaker i forbindelse med Tromsø-konferansen.

Et høydepunkt under arrangementet vil selvsagt bli prisutdelingen v/KLP Skadeforsikring AS, Direktoratet for byggkvalitet DiBK og NKF bygg og eiendom, for god offentlig bygg- og eiendomsforvaltning.

Kan IT-systemer bidra til læring? DiBK og Lavenergiprogrammet inviterer til frokostmøte 

Kristiansand kommune har jobbet systematisk med energiledelse i mange år og har siden 2006 redusert energiforbruket med 34 %. De ansatte i kommunen har lært mye om drift av egne bygg, men hvordan kan andre som jobber med energiledelse eller forvalter eiendom dra nytte av dette? Rune Rossland, prosjektleder for energiledelse i Kristiansand kommune i en årrekke kommer til frokostmøtet. Det gjør også Martha Lyngnes i Netlife Research. Hun skal fortelle om den døra i fjerde etasje som slurer, men som ingen vet hvor er.

DiBK med frokostmøte 22. november: Kan IT-systemer bidra til at arkitekter, ingeniører, byggeeiere og byggdriftere lærer hva som fungerer godt i et bygg og hva som ikke gjør det? Og hvem trenger å vite hva for å optimalisere driften av et bygg? Mer her…

Ukens sitat:

Jarle Kvalvik er direktør i etat for utbygging i Bergen kommune.

– Hvis vi rygger inn i fremtiden, så er teknologien allerede utdatert i det bygget står ferdig.

NKF – Norsk Kommunalteknisk Forening arrangerte 8. til 9. november konferansen Fra Analoge til Digitale Bygg, rundt temaet eiendomsforvaltningens fremtid er digital.

Blant deltakerne på konferansen er Jarle Kvalvik. Kvalvik er direktør i etat for utbygging i Bergen kommune og er spent på hvordan byggenæringen skal klare seg i fremtiden. Han sa blant annet i et innlegg:

– Her må vi komme oss ut fra sirupstilstanden og lære oss å ta i bruk ny teknologi. Hvis vi rygger inn i fremtiden, så er teknologien allerede utdatert i det bygget står ferdig.

Kvalvik sa at har ikke har opplevd at et bygg er up-to-date når det står ferdig siden -92.

– Jeg tror vi må tenke annerledes for eksempel på hvordan vi ansetter. I fremtidens byggeprosjekter bør vi få med unge og fremadstormende IT-studenter som kan gi nye perspektiver på hvordan vi bygger.