Foto: Thor Brødreskift

Bilder og jury-meninger om Norsk Lyspris 2017

Med hele 14 nominerte lysprosjekter og –produkter var det høy stemning med over 200 deltakere under kåringen av Norsk Lyspris 2017. Denne setter fokus på å synliggjøre gode og innovative lysprosjekter i Norge. Her er bildene og juryens begrunnelse.

0

Med hele 14 nominerte lysprosjekter og –produkter var det høy stemning med over 200 deltakere under kåringen av Norsk Lyspris 2017. Denne setter fokus på å synliggjøre gode og innovative lysprosjekter i Norge. Her er bildene og juryens begrunnelse.

Norsk Lyspris 2017 ble delt ut på Lysets dag på DOGA i Oslo 22. november.

Dette er vinnerne av Norsk Lyspris 2017

Foto: Tomasz Majewski

Beste innendørsprosjekt: Rånåsfoss Kraftstasjon
Juryens begrunnelse:
Lysprosjektet på Rånåsfoss henter frem dette historiske byggets kvaliteter på en varsom og tilpasset måte. Bygget består av både gammel og ny arkitektur, hvor belysningen henter frem kvaliteter fra den opprinnelige arkitekturen i samspill med den nye.

Lyset knytter sammen de to fasadene, historien og det museale er tatt med i gjennomføringen. Lyset har en bærende ide; den forsterker og synliggjør arkitekturen, og gir et historisk preg og en atmosfære til funksjonene i bygget. 

Flott å se et eksisterende bygg bli oppgradert i nytt lys. Imponerende med høyt fokus på lyskvalitet og å inkludere lys i konstruksjonen. Balansert på en god måte, men samtidig gjort interessant, spennende og attraktivt med en tilbakeholden, men likevel effektiv bruk av lys. 

Beste utendørsprosjekt: Ny fasade mat- og merkevarehuset på Grünerløkka

Foto: Element Arkitekter/Adam Stirling

Juryens begrunnelse:
Et meget godt gjennomført prosjekt, hvor det tverrfaglige samarbeidet i prosjektet har vært en vesentlig faktor og lyset er godt integrert i arkitekturen.

Lyset gjør arkitekturen, og bidrar til at bygget gir et områdeløft. Mills har valgt å bruke lysdesign på en ny og innovativ måte for å skape oppmerksomhet rundt bygget. Lysdesignet gjør en nysgjerrig: Det er 24/7-arkitektur, som gir noe til omgivelsene både på dagtid og kveldstid. 

Byggets lysende fasade fungerer som et tydelig orienteringspunkt i Sofienbergparken på kvelds- og nattestid. Med sin lysende fasade trer bygget fram fra omgivelsene. Dette er et eksempel på at en oppgradering av et eksisterende bygg kan tilføre en stor merverdi både til brukerne av bygget og til sine omgivelser.

 

Beste produkt eller teknologiske løsning: Glamox i90-P industriarmatur

Foto: Glamox

Juryens begrunnelse:
Glamox’ i90-P industriarmatur er et imponerende produkt. Som en industriarmatur har det et spennende produktdesign som krever omfattende kompetanse å utvikle. Dette produktet kan tilpasses på mange måter. 

Her får man noe nytt på et tradisjonelt marked. Det er godt produktdesign; estetikk kombinert med god funksjon hvor kjøleribber er en integrert del av designet. I en nokså konservativ produktkategori som ellers ikke har sterkt fokus på godt design har Glamox turt å ta produktet opp til en imponerende dimensjon, samtidig som armaturet ivaretar visuell komfort og sørger for at produktet er godt avblendet. Det har blitt tatt hensyn til drift og vedlikehold på en god måte.

Åpen Klasse: Longyearbyen Temaplan

Illustrasjonsbilde: Light Bureau

Juryens begrunnelse:
Samspillet mellom kunstig og naturlig lys spiller en nøkkelrolle for å gjøre opplevelsen av natur tilgjengelig fra byen og for å fremheve stedets historie og kultur i denne lysplanen. 

God lesbarhet av stedet og historien, fremhever mørkets kvaliteter. Stedets naturlige kvaliteter forsterkes og det legges til rette for at turister, forskere, studenter og fastboende kan oppleve byen og naturen på nye måter. 

Lysplanen er tydelig på å få frem alle utendørskvalitetene ved Svalbard, med en fin avstemthet i forhold til funksjon, samt mulighet for interaktivitet. Omgivelsene med naturopplevelser er tatt med i prosjektet, med variasjoner som følge av  snø og nordlys. Fin og nennsom, likevel veldig åpen og tilretteleggende for ny teknologi.  Lyset er en del av opplevelsen på Svalbard, og planen forholder seg godt til omgivelsene. 

Norsk Lyspris – UNG : Clipse

Illustrasjon: Vanessa Brokstad

Juryens begrunnelse:
Clipse er en allsidig lampe som lar brukerne sette den på mange forskjellige steder for å gi lys på en tilpasset måte. Den gir en myk glød som fyller omgivelsene med ambient lys, slik at den kan brukes til å lese en bok eller finne veien rundt huset om natten. Denne lille lampen har et godt og lekent design. Den er enkel i bruk, og er et hendig produkt juryen ser et spennende potensiale i. Produktet er innovativt, tidløst, og appellerer til alle aldersgrupper: Lampen er enkel å bruke både for voksne og barn. Den kan være et trygghetsskapende element for barn og eldre, som blant annet kan bidra til å redusere fallskader. 

Positivt at den har lavt energiforbruk, og kan kildesorteres etter endt levetid. En lysende liten venn for både 5- og 95-åringer. 

Diplom ble utdelt til følgende prosjekter:

Diplom: Innendørsprosjekt
Flekkefjord Kultursenter, Spira

Foto: Jiri Havran

Juryens begrunnelse: På kveldstid fremstår Spira som en funklende rød rubin. Det røde lyset får innsiden av taket til å gløde og skinne, og som tilskuer blir man trukket mot dette magiske fargespillet. Måten taket er belyst på, gir mening til valg av takform, med en tydelig inn- og utside. På dagtid er det de utvendige hvite flatene som dominerer, da er kulturhuset et brukshus.

Diplom: Innendørsprosjekt
Grand Café

Foto: Light House Company

Juryens begrunnelse: Her har de klart det kunststykket det er å kombinere godt arbeidslys med stemningsfull sosial belysning, uten at disse kommer i konflikt med hverandre. Belysningsanlegget underbygger rommenes funksjon gjennom bruk av kontraster og gjennom oppbygging av differensierte oppholdssoner. Universell utforming er på denne måten godt ivaretatt og bruk av indirekte belysning gir et komfortabelt lysmiljø uten blendning.

Diplom: Innendørsprosjekt
Nye avinor Oslo Lufthavn

Foto: Ingeniør Per Rasmussen AS ved Erlend Lillelien

Juryens begrunnelse: Å lage lys for en flyplass er et sammensatt og komplekst prosjekt, hvor man på samme tid designer for flere ulike funksjoner. Avinor Oslo lufthavn har fokusert på å integrere naturlig og god  lyskvaliteten, uavhengig av værforhold. Ved å tilpasse seg tiden på døgnet, årstiden og de naturlige lysforholdene gir dette intelligente belysningsanlegget ikke bare riktig mengde lys, men også riktig kvalitet til rett tid.

Diplom: Utendørsprosjekt
Lindebergtunnellen

Foto: Tomasz Majewski

Juryens begrunnelse: Med innslag av interaktive lysdioder som responderer på brukerens bevegelser, har Lindebergtunnellen blitt en slags innendørs lekeplass, som tiltrekker seg barn i alle aldre. Den lysende veggen gir en illusjon av dagslys og erstatter tunnellfølelsen med en følelse av å være over jorden og med en opal glassvegg mot sollyset. Dette gir energi og trivsel til en tidligere skummel og lite attraktiv undergang, og skaper trygghet og tillit.

Diplom: Utendørsprosjekt
NBUNDRING

Illustrasjon: Nullohm v/Stig Skjelvik

Juryens begrunnelse: Interaktiv lek med lys, farger og materialitet gir et løft til skolegården på Naustdal. Elevene kan koble lyssettingen til en app på sine telefoner og være med på å prege sine omgivelser. Dette er spennende og kan være med på å bevisstgjøre ungdommene hvor viktig godt og riktig lys faktisk er, og hvor morsomt og vakkert det kan være. Her oppfordres det til interaktivitet hvor det er lov til å leke med lysbryteren! 

Diplom: Produkt/teknologiske løsning
SML Occhio Mito

Foto: SML Lighting

Juryens begrunnelse: Et estetisk kvalitetsarmatur  som  har en innovativ løsning som tillater å endre lyset uten berøring. Teknikk og design er godt forent i produktet. Lysregulering og fargetemperatur kan betjenes ved å bruke hånden i nærhet av armaturen. Armaturen har et stort bruksområde både i det private hjem, kontorer og konferanserom.

Diplom: Åpen Klasse
Day of the Dead

Foto: Thor Brødreskift

Juryens begrunnelse: Forestillingen skapte et overbevisende visuelt univers med enkle virkemidler. Ved bruk av lys- og grafikk ble historien forsterket. Et innovativt og spektakulært  lysceneshow.  Lyset kommuniserte  godt med tematikken og historiefortellingen. Lysshowet gir store visuelle opplevelser og tilfører et ekstra element til musikkopplevelsen.

Diplom: Åpen Klasse
Lysplan for Kanalen og Nidelva i Trondheim

Foto: ZENISK

Juryens begrunnelse: ZENISK har levert en lysplan på et høyt nivå, med et tydelig konsept formidlet fra tilnærmingen og ned til prinsipielle løsninger med gode illustrasjoner. Spesielt vellykket er fotodokumentasjonen av  prøvelysettingen av bryggefasadene. Den nennsomme belysningen av Nidelva ivaretar Trondheim som en av få byer hvor man kan oppleve stjernehimmel midt i byen.

DIPLOM: UNG
NBCC Trygve Lies Plass – Lysstyring

Illustrasjon: Light Bureau v/Arve Olsen

Juryens begrunnelse: Flott og spennende konsept som er intuitivt og fleksibelt.  Veldig i tiden med IoT. Et Lysstyringskonsept som skal kunne muliggjøre en intuitiv og fleksibel tilpasning av lys i det offentlige rom. Løsningen åpner for å endre byrommet med lys like lett som man fargelegger et bilde. Vil være spennende å følge utviklingen videre. 

Tekst og bilder er fra Lyskultur.no